"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Gyerekekkel köszöntötték az erdészek Debrecen szívét - videó!

Gyerekekkel köszöntötték az erdészek Debrecen szívét - videó!

Erdészek és gyerekek együtt ünnepelték a hazai természetvédelem 77 évvel ezelőtti fordulópontját. Azt, hogy Debrecen város javaslatára 1939 őszén természetvédelmi oltalmat kapott a Nagyerdőnek egy 30 hektáros darabja és öt kisebb erdőrész. Ehhez az is kellett, hogy az előző évszázadokban Debrecen megóvja az erdejét.

A város újjáépítésében jelentős szerepe volt a Debrecen környéki tölgyeseknek és a Nagyerdőnek. Annyira vigyázták, hogy erdőpásztorokat is alkalmaztak, amikor ez nem volt eléggé hatékony, árokkal vették körbe.”- mondta el Gencsi Zoltán, az  Országos Erdészeti Egyesület debreceni csoportelnöke.

Napjainkban 1200 hektáron terül el a Nagyerdő. Ebből 100 hektár a városi erdőrész, a többit a Nyírerdő Zrt. kezeli. A természetvédelmi területnek szüksége is van az odafigyelésre és a  gondoskodásra.

- Az itteni fajok is biológiai lények, amelyek születnek, növekednek, elhalnak, így van a tölgyekkel is, az erdészeknek kell megújítani az állományt. Ezt várja el tőlünk Debrecen városa és az erdész eskünk is erre kötelez bennünket – hangsúlyozta Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A megemlékezés végén az Országos Erdészeti Egyesület és a Nyírerdő Zrt. képviselői megkoszorúzták a Nagyerdő védetté nyilvánításának emlékoszlopát.

Forrás: DEHIR

Szerző: Bulik Péter

Fotók: videó:DEHIR

Hírszerkesztő: Nagy László