"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Együttműködési megállapodást írt alá az OEE a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szerveztével

Együttműködési megállapodást írt alá az OEE a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szerveztével

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungaro Green 2020 Szakmai napon, kedden, Szigetszentmiklóson.

Az agrárminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen folyik főként faiskolai- és rózsatőtermesztés, növényházi cserepes dísznövény- és vágott virág termesztés, szabadföldi évelő növény-, szárazvirág-, valamint virágmagtermesztés. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel, 14 ezer gazdasági egységet tömörít és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést.

Nagy István kiemelte a koronavírus-járvány miatt a kormány azonnali segítségként, első lépésben terjesztette ki a dísznövény ágazatra is a jelentős mértékű járulékkedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium, illetve a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította a vállalkozások helyzetét. Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, mely érintette a szektort.

A tárcavezető kifejtette: a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére, a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövénytermesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. A támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni. Az idei évben a Vidékfejlesztési Programban pedig további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető.

A miniszter szerint az intézkedéseink segítségével, a kertésztársadalom áldozatos munkájának és a szakmaközi szervezet hatékony tevékenységének köszönhetően az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott. Nagy István köszönetet mondott azért, hogy ezekben a nehéz hónapokban is, a kertészek áldozatos munkájukkal járultak és járulnak hozzá környezetünk, lakóhelyünk színesítéséhez, szépítéséhez, lelki egészségünk megőrzéséhez.

A  rendezvény keretén belül, a Településfásítási programhoz kapcsolódva, együttműködési megállapodást írt alá az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, Kiss László és a dr. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szerveztének elnöke. A két szervezet között létrejövő partneri viszony célja, hogy elősegítse a közösen megfogalmazott stratégiai célok megvalósulását és kölcsönösen segítse egymás szakmai célkitűzéseinek megvalósítását.

Forrás: OEE, AM Sajtóiroda

Fotók: Csatlós Norbert/Kertészet és Szőlészet

Hírszerkesztő: Nagy László