"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő

„Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő

2016. december 6-án sikeresen lezárult a „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő negyedik fordulója, tegnap pedig kiküldésre kerültek az ötödik forduló kérdései, amelyek az „Erdész munkája és feladatai” kérdéskört járják körbe. A harmadik forduló válaszai alapján a vetélkedő különdíjait a „Mezősök 3”, a „Bedő Albert csapat” és a „Tokajisok (1) és ÉSZAKERDŐ” elnevezésű csapatok kapták. Nyereményük csapatonként egy-egy „ERDŐGAZDA” természetbarát társasjáték.

Fedezd fel az örökséged! – Erdőismereti vetélkedő

5. forduló

Az erdész munkája és feladatai

  1. Írjátok le, hogy szerintetek mit csinál az erdész, amikor kiválasztja az úgynevezett „javafákat”! (max. 1500 karakter szóközzel)
  2. A természetvédelmi területeken és az örökerdőkben végzett fakitermelési munkák során az erdészek úgynevezett „talajkímélő” vagy „kíméletes” közelítési módszereket alkalmaznak. Írjátok le, mit jelent az erdészeti munkában a „közelítés” és milyen kíméletes közelítési módszereket alkalmaznak! (max. 1500 karakter szóközzel)
  3. Írjátok le, hány alapfunkciója van az erdőgazdálkodásnak, melyek ezek, és soroljatok fel példákat arra, melyik funkciót hogyan látják el a hazai erdészek! (max. 2000 karakter szóközzel)
  4. 2014. decemberében súlyos jégkár pusztított az ország erdeiben. Nézzetek utána és írjátok le, milyen károkat okozott a jég és az erdészek milyen módszerekkel végezték és végzik a mai napig az erdők jégkár utáni helyreállítását! (max. 2000 karakter szóközzel)
  5. Az évnek mely időszakaiban milyen munkákat végeznek szerintetek az erdészek, s miért éppen akkor végzik ezeket? Írjátok le az erdész szakmai munkájának négy évszakos beosztását! (max. 1500 karakter szóközzel)
  6. Milyen úttörő erdészszakmai tevékenység köthető Kaán Károly nevéhez? (max. 1500 karakter szóközzel)

A beérkezett megoldások feldolgozása és javítása folyamatosan zajlik. A 2017. január közepéig tartó vetélkedőt a hivatalos honlapon (www.vetelkedo.oee.hu), vagy a Facebook-oldalon (www.facebook.com/fedezdfel) is nyomon követheti!

Forrás: OEE

Hírszerkesztő: Túri János