"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egerben tartotta őszi ülését a Megújuló Energia Szakosztály

Egerben tartotta őszi ülését a Megújuló Energia Szakosztály

2019. november 14-én az EGERERDŐ Zrt. Tűzifaudvarán gyűltek össze az Országos Erdészeti Egyesület Megújuló Energia Szakosztályának tagjai.  A szakembereket elsőként dr. Jung László, a Szakosztály elnöke köszöntötte, majd egy aktuális fapiaci helyzetjelentéssel folytatta a terepi programot.

Megtudhattuk, hogy 1900-as évek végén a gázfűtés lakossági elterjedése, majd az erőművi beszállítások hogyan hatottak az erdészeti cégekre és a tűzifára. Ezek után tájékoztatta a jelenlévőket, a kazincbarcikai hőerőmű alkonyatáról és az új partnerek keresésének nehézségeiről. Erre az időszakra tehető a Tűzifaudvar kialakítása is, melynek céljait és a jövőbeni lehetőségeit is megismerhette a szakosztály.

A Tűzifaudvar jelenlegi állapotát, gépesítését, fő termékeit (darabolt és hasított tűzifa, illetve az apríték) Gyenes István, a Felsőtárkányi Erdészet vezetője mutatta be. A 2011-ben nyílt Tűzifaudvar rövid múltjára visszatekintve megtudtuk, hogy a vevői kör bővül(t), jelentős mátrai, bükki szállodák, kórházak, közintézmények csatlakoztak az aprítékkal fűtők köréhez.

A vevőkör kibővülésével az igények mára jelentősen változtak, melyre az erdőgazdaság további beruházással válaszolt. A modern kazánrendszerek elterjedésével mára már több olyan vevő van a piacon, akik az apríték rostált változatát igénylik, így a Jenz típusú aprítógép mellé rostálógépeket állítottak be, melyet működés közben is megtekinthettek a jelenlévők.

A terepi program után a Pazsagi Turistaházban folytatódott az ülés, dr. Jung László szemléletes előadásával, fő téma: A fapiac igényei hogyan befolyásolták a tűzifa mennyiségi változását Magyarországon.

    A rendezvényről bővebb tudósítás az Erdészeti Lapok decemberi számában várható.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

Fotók: EGERERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László