"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

10. Országos Bányász - Kohász - Erdész találkozót rendeztek Egerben

10. Országos Bányász - Kohász - Erdész találkozót rendeztek Egerben

Az alcímben szereplő jelszavakkal szervezett az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és az Országos Erdészeti Egyesület találkozót május utolsó hétvégéjén Egerben.

Már péntek kora délután az Érsekkerti zenepavilonban a Salgótarjáni dalkör és Fúvószenekar előadásában ismerkedhettek az egriek a szakmák szépségével, nehézségeivel, országosan ismert és helyi bányásznótákon keresztül. Mindeközben a Dr. Kemény Ferenc városi sportcsarnokban folyamatosan regisztráltak az ország teljes területéről érkező szakmabeliek.

Az Országos Erdészeti Egyesület nevében a hivatalos megnyitón Kiss László általános alelnök mondott ünnepi beszédet. Szakmaszeretet, Hazaszeretet, Barátság! – így szól a Házigazdák, egyben a mai együttlétünk jelmondata. Szakértelem, Erkölcs, Összetartozás!– foglalja össze hitvallását az erdészek egyesülete. Csaknem egybevágó küldetésünk is ékes bizonyítéka annak, hogy a közös selmeci Alma Mater, majd a Sopronban együtt töltött évtizedek, értékrendünk és hagyományrendszerünk egyaránt összeköt bennünket - fogalmazott az alelnök. Hivatásaink szeretetét, az együvé tartozást és az emberi méltóságot hirdetjük mindannyian, akik jártunk egyszer az Akadémián. Alázatot és tiszteletet a szakmáink és egymás iránt.

A valódi selmeci szellem tényleges és hivatott letéteményese a Bánya-, Kohó- és Erdőmérnök-hallgatók Ifjúsági Köre volt, mely az erdészek, majd a bányászok és kohászok egyesületének is egyik kezdeményezője, közös alapítója lett. Itt nem tudott gyökeret verni semmilyen szélsőséges mozgalom. A benne élők egyenlők voltak származásuktól és nemzetiségüktől függetlenül. Minden lépésük mögött ott volt a bajtársiasság, a segítő szándék - folytatta Kiss László köszöntőjét.

Szakmáink, Nemzetünk életben maradásának feltétele a folyamatos megújulás és az összefogás képessége. Az Országos Erdészeti Egyesületben kiemelt célként kezeljük a kapcsolataink javítását, a társ szakterületekre irányuló figyelmünk erősítését. Legyen az útravalónk Kálnoki Bedő Albertnek egy közismert felszólítása, amit Egyesületünk honlapja is a jelmondatának választott:"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel, egyetértéssel és összetartással!" - zárta ünnepi beszédét az alelnök.

Az esti órákban a Gárdonyi Géza Színház művészei és a Tutti Frutti tánczenekar szórakoztatta a megjelenteket, de a sportcsarnok udvarán felcsendültek selmeci nótaemlékeink is. Szombat délelőtt az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület megtartotta 105. küldöttgyűlését az Eger Hotelben. A küldöttgyűlésre nem hivatalos résztvevőkkel, családtagokkal eközben a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút robogott a Stimecz ház felé, ahol az OEE Egri Helyi Csoportja és az EGERERDŐ Zrt. szakemberei rövid túrát szerveztek az érdeklődőknek.

A déli órákban elköltött ebéd után az Érsekkertből indult a felvonulás, ahol szakmai lobógók árnyékában vonult fel több száz bányász, kohász és erdész. A zenekari kísérettel, csillogó egyenruhákban, díszkardokkal felövezve vonuló grubenek és waldenek, bányaingek és erdészöltönyök hosszú sora még a sokat látott egri polgárságot is meglepte. A megújult Dobó téren felkerültek a zászlószalagok és háromszoros Vivát! felkiálltástól zengett a város.

Este jó hangulatú bál zárta a rendezvényt, fellépett Kovács Kati művésznő és az OMIKRON együttes. Az egyenruhákon csillogó kitűzőn és a díszkorsón kívül sok-sok emlékkel térhettek haza a testvérszakok képviselői a hétvégéről Egerből, a 10. Bányász-Kohász-Erdész találkozóról.

Forrás: OEE, Egererdő Zrt.

Szerző: Bárdos Bence

Fotók: Bárdos Bence, Bereczki Zsolt - mindenamieger.blogspot.hu

Hírszerkesztő: Nagy László