"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egyesületi kitüntetettek az OEE 148. Vándorgyűlésén

Egyesületi kitüntetettek az OEE 148. Vándorgyűlésén

Az Országos Erdészeti Egyesület június 23-24-én Kaszópusztán tartotta meg a 148. Vándorgyűlését, a Kárpát-medencei magyar erdészek legnagyobb éves rendezvényeként, találkozójaként. Az eseményen több mint 700 tagtárs, kolléga és meghívott vendég vett részt. Az Egyesületi zászlók bevonulásával kezdődő ünnepi közgyűlésen megjelenteket Lomniczi Gergely az OEE főtitkára köszöntötte.


A Vándorgyűlésnek helyszínt adó Kaszó Zrt. nevében elsőként Galamb Gábor vezérigazgató tartott rövid üdvözlést.

Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár mondott köszöntőt.

Az államtitkár után Zambó Péter az Egyesület elnöke lépett a pulpitus elé ünnepi beszédének megtartására.

A felszólalások sorát dr. Neszményi Zsolt Somogy megye kormánymegbízottja folytatta.

Rövid vadászkürt előadást követően Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke üdvözölte a közgyűlést, az Egyesület és az MTSz között aláírásra került együttműködési megállapodás alkalmából.

A tavalyi egyesületi jubileum után idén kiemelkedő személyek évfordulóit ünnepeltük. 150 évvel ezelőtt született Kaán Károly államtitkár, az alföldfásítás úttörője, a magyar természetvédelem atyja. Személyére, munkásságára emlékezett életútjának felelevenítésével dr. Sárvári János, a könyvtár őre.

Különös alkalom volt, hogy Kaán Károly mellett másik jeles erdész személyiséggel, Madas Andrással kapcsolatban is jeles évfordulót ünnepelhettünk: születésének 100. évfordulóját. Szerencsére vannak még tagjaink között, akik ismerték őt, dolgozhattak vele. Örökös tiszteletbeli elnökünkre Csóka Péter, a FAO erdészeti igazgatója emlékezett.

Fél órás szünetet követően, a közgyűlés második felében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédével vezette fel az egyesületi elismerések átadásának ceremóniáját.

2017-ben az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlése, az Egyesület legmagasabb elismerését, az Örökös Tagsági Díszoklevelet Kovács Gábor okleveles erdőmérnök részére adományozta.

Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelkedő szakmai és egyesületi munkája elismeréseként Bedő Albert Emlékérmet adományozott három személy részére. Bedő Albert Emlékérmet vehetett át Csonka Tibor okleveles erdőmérnök.

Bedő Albert Emlékérmet vehetett át Fodor Mihály okleveles erdőmérnök.

Bedő Albert Emlékérmet vehetett át Vissi Géza okleveles erdőmérnök.

Az Országos Erdészeti Egyesület kimagasló erdészeti szakmai munkájuk elismeréseképpen Kaán Károly Emlékérmet adományozott három személy részére. Kaán Károly Emlékérmet vehetett át Biró Ferenc okleveles üzemgazdász.

Kaán Károly Emlékérmet vehetett át Bodri Károly faipari üzemmérnök.

Kaán Károly Emlékérem kitüntetésben részesült Serfőző László okleveles erdőmérnök.

Az Országos Erdészeti Egyesület Decrett József Emlékéremmel ismeri el a kimagasló szakmai teljesítményt elérő erdésztechnikusok munkáját. Az Országos Erdészeti Egyesület Decrett József Emlékérmet adományozott Gál Sándor erdésztechnikus részére.

Decrett József Emlékérmet vehetett át Liebhardt István erdésztechnikus.

Decrett József Emlékérmet vehetett át Simon Attila erdésztechnikus.

Az Országos Erdészeti Egyesület idén 15 Elismerő Oklevelet adományozott a következő tagtársak részére: Bodrogi Pál erdőmérnök; Csiszár Attila erdésztechnikus; dr. Hartl Éva tanszékvezető egyetemi docens; Hámori Sándor erdésztechnikus; Horváth Miklós erdésztechnikus; Kiss Gábor erdész; ifj. Limp Tibor erdőmérnök; Major Attila földmérő mérnök; Mitró János erdész; Moczné Szabó Erika magánerdészet ügyvezető; Mogyorósi Zsolt erdésztechnikus; Palatitz Ferenc erdőmérnök; Rácz Károly erdőmérnök; Sereg Róbert erdőmérnök; Tasi Lilla erdésztechnikus.

Az Egyesületi kitüntetések átadása után, a közgyűlés zárásaként az Erdészeti Tudományos Intézet által adományozott Vadas Jenő-díj átadása következett. A díjjal az Erdészeti Tudományos Intézet azon szakemberek tevékenységét ismeri el, akik sokat tettek a hazai erdészeti kutatás fejlesztéséért. A 148. Vándorgyűlés nyilvánossága előtt a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Vadas Jenő díjjal ismerte el Molnár Tamás okl. erdőmérnök munkáját.

Az ünnepi közgyűlés végén az első kaszói egyesületi vándorgyűlés alkalmából kopjafaavatásra került sor, ahol Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondott avató beszédet. A kopjafát dr. Bitay Márton Örs államtitkár és Galamb Gábor vezérigazgató leplezte le, majd dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Zambó Péter az OEE elnöke koszorúzta meg.

Az OEE 148. Vándorgyűlése ezután a hagyományos vacsorával és baráti találkozóval, majd másnap a terepi programokkal folytatódott. A két napos rendezvény zárásaként Galamb Gábor vezérigazgató Spiegel Endrének a DALERD Zrt. vezérigazgatójának adta át az egyesület vándorzászlaját. A 149. OEE Vándorgyűlés 2018-ban Gyulán várja majd az egyesületi tagtársakat és a résztvevőket.

További részletes beszámoló az Erdészeti Lapok összevont július-augusztusi ünnepi lapszámában olvasható majd, illetve hamarosan a honlapon böngészhetőek a 148. OEE Vándorgyűlésen készült fényképek képgalériái és a Hazai Erdész által forgatott videóanyagok.

 

Forrás: OEE

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László