"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egyesületünk tagja lett az Év Agrárembere, átadták az Év erdőgazdálkodója díjat is

Egyesületünk tagja lett az Év Agrárembere, átadták az Év erdőgazdálkodója díjat is

Jubileumi fennállását ünnepelte Az Év Agrárembere kitüntető díj, ugyanis 10. alkalommal szervezte meg az Agrotrend Csoport a mezőgazdaság egyedülálló elismerését. A díjat 2014-ben azzal a szándékkal alapították, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett pedig a közjóért is sokat tesznek.

A szervezők 2023-ben is tizenegy kategóriában keresték Az Év Agráremberét, amelyek az Agrárgépészet, az Agrárinnováció, az Állattenyésztés, az Élelmiszeripar, az Erdőgazdálkodás, a Fiatal Gazda, a Jövő Agrárszakembere, a Kertészet, a Növényvédelem, az Ökológiai gazdálkodó, a Szántóföldi növénytermesztés kategóriák voltak.

A színvonalas rendezvényt Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője kezdte meg beszédével, aki kihangsúlyozta az elmúlt tíz év kihívásait, ami Az Év Agrárembere köré csoportosult. Megjegyezte, hogy az agrártársadalom tevékenysége a lehető legjobb kezekben van, hiszen ezek a rendezvények megmutatták, hogy a legjobbak dolgoznak azon, hogy a magyar ember egészségben és összetartásban élhessen a megtermelt élelmiszerek és a kiváló munkaerő által. Hozzátette azt is, hogy a tíz év alatt számtalan barátság született, ami csak még erősebbé tette a gazdatársadalmat.

Szijártó Bálint, a Limagrain Hungária Kft. ügyvezetője arról számolt be köszöntő beszédében, hogy a mezőgazdaság szereplőinek sikerességét a Limagrain büszkén támogatja, hogy a gazdáknak szakértelmet és minőséget biztosíthasson, zárszóként pedig megköszönte, hogy Az Év Agrárembere kitüntető díj táptalajt biztosít arra, hogy az agrárium legjobbjait együtt ünnepelhessük.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke folytatta a vendégek üdvözlését, aki arról számolt be, hogy Az Év Agrárembere és az Agrotrend Csoport által szervezett díjátadó gálák egy olyan  elismerést tükröznek, ahol egyértelműen megmutatkozik, hogy a gazdatársadalom kiemelkedő teljesítményt nyújt a magyar agráriumnak és az ország egészének is egyaránt.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke Eppel János kiemelte, hogy a kiemelkedő munka az elismerendő és ez az agráriumban tökéletesen megmutatkozik az Év Agrárembere kitüntető díj által.

Dr. Fazekas Sándor egykori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter is tiszteletét tette az eseményen, ahol elmondta, hogy az a legfontosabb a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek, hogy találják meg az élhető és a legegyszerűbb megoldásokat közös erővel és összefogással.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs is hangsúlyozta köszöntő beszédében, hogy nagyon sok olyan agrárember él itthon, akinek csak a közvetlen környezet tudja, hogy valójában milyen jó szakember, de ezen a rendezvényen nekik is hangot adhatunk és együtt lehetünk büszkék rájuk. Hiszen munkát adnak, példát mutatnak, közösséget kovácsolnak, és értéket adnak nemzetünk számára.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntésében inkább köszönet volt a díjátadó gála résztvevőinek, amely egyszerűen így szólt: „Egy agrárminiszternek nincs más dolga, mint amikor ilyet lát, hogy annyit mondjon, köszönöm és gratulálok!”

A 2023-as Az Év Agrárembere kitüntető díj kategóriagyőztesei

Az Év Agrárgépésze 2023-ban: Hári Zsolt

Az Év Agrárinnovátora 2023-ban: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyésztője 2023-ban: Dr. Huth Balázs

Az Év Élelmiszeriparosa 2023-ban: Dr.  Kovács Péter  (erdésztechnikus,  az OEE Rába-menti H. Cs. tagja)

Az Év Erdőgazdálkodója 2023-ban:  Sulyok Ferenc - az OEE Kecsekméti H. Cs. elnöke,  a KEFAG Zrt. vezérigazgatója  (a szövegkapcsolóra kattintva érhető el a korábbi híranyag ) - a díjat dr. Nagy István miniszter  (AM)  és Elmer Tamás főtitkár  (OEE)  adták át 

Az Év Fiatal Gazdája 2023-ban: Göbölyös Károly

A Jövő Agrárszakembere 2023-ban: Dr. Vona Viktória

Az Év Kertésze 2023-ban: Nemes-Nagyné Vas Andrea

Az Év Növényvédelmi Szakembere 2023-ban: Füzi István

Az Év Ökológiai Gazdálkodója 2023-ban: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi Gazdálkodója 2023-ban: Kaitz Ákos

Az Év Agrárembere 2023-ban: Dr. Kovács Péter (Sopronban végzett erdésztechnikus, okl. agrármérnök, magánerdő tulajdonos, erdészeti szakirányító, az Országos Erdészeti Egyesületnek 1986 óta aktív tagja, 2018-ig az OEE Győr-Moson-Sopron megyei Magánerdő Gazdálkodási és Környezetvédő Helyi Csoport országos küldötte volt.)

Forrás: Agrotrend

Fotók: Pelsőczy Csaba (AM), Agrotrend

Hírszerkesztő: Nagy László