"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Együttműködési megállapodást kötött a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és az OEE

Együttműködési megállapodást kötött a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és az OEE

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) 2024. május 16-án Sarlóspusztán Szakmai Napot tartott, melynek fókuszában az erdészeti gépesítés állt.

A rendezvény elején Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnökének köszöntőjét követően dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a megjelent és az előkészítés alatt lévő pályázati kiírásokat ismertette. Oláh István a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) igazgatója az ügynökség tevékenységének bemutatása után a magyar innovációs fókuszterületekről beszélt. Fő feladatuknak tekintik a közvetlen kapcsolatok biztosítását az innovatív vállalatok, a tudományos és oktatási intézmények és a piaci szereplők között. Dr. Mezei Dávid, az MBH Bank igazgatója pedig az agrárgazdaság átalakulásáról tartott előadást.

Ezt követően kitüntetések átadására és stratégiai együttműködési megállapodás kötésére került sor. Elismerő oklevelet vehetett át az IG+JM Kft.-ét képviselő Gyenge Jenő ügyvezető, és Plevza Beatrix, a CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért Érdemérem” kitüntetést adományozta prof. dr. Horváth Bélának, az erdészeti gépesítés területén végzett kutatásfejlesztési tevékenysége, az ehhez kötődő innovációi, és az erdészeti gépgyártás rendszerváltozás utáni újraindításáért tett erőfeszítéseiért.

A rendezvényen a MEGOSZ képviseletében Csanádi Tamás és az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, Kiss László nevében dr. Major Tamás, az OEE Erdészeti Gépesítési Szakosztályának elnöke stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A MEGOSZ és az Országos Erdészeti Egyesület Gépesítési Szakosztálya az elmúlt időszaban szoros, gyümölcsöző kapcsolatot épített ki, számos közös, sikeres rendezvényt szerveztek. Az együttműködési megállapodással ezt az élő kapcsolatot szeretnék hivatalossá tenni és tovább erősíteni. Céljuk az erdészeti gépfejlesztés és -gyártás, valamint a kapcsolódó műszaki kutatás, szakoktatás és képzés fejlesztése.

Az ebédet követő előadások során prof. dr. Horváth Béla a Soproni Egyetem professzor emeritusa az erdészeti gépfejlesztésben rejlő lehetőségekről, Kutas Lajos nyugalmazott erdészeti igazgató pedig az általa fejlesztett erdészeti munkagépről, a fejlesztés nehézségeiről tartott előadást. A nap folyamán szó esett még az ökológiai gazdálkodásról és a tervezett MEGOSZ-MEGFOSZ (Mezogazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) egyesülés előkészítéséről is.

A háttérbeszélgetések eredményeként Kutas Lajos pályázati lehetőséghez juthat az erdészeti sorközápoló gépe prototípusának elkészítéséhez, teszteléséhez.

A Szakmai Napról összességében elmondható, hogy a fejlődés az innováción túl az egyeztetett, többszereplős érdekek közös elfogadásával és célirányos pályázatok készítésével érhető el.

Forrás: OEE Gépesítési Szakosztály

Szerző: Dr. Major Tamás

Fotók: Bolyki Bence/Agroinform

Hírszerkesztő: Nagy László