"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elhunyt Mangel Gyöngyi, a Kétmilliomodik hektár magyar erdő díjjal elismert biológus-újságíró

Elhunyt Mangel Gyöngyi, a Kétmilliomodik hektár magyar erdő díjjal elismert biológus-újságíró

Néhány nappal 73. születésnapja előtt, meghalt Mangel Gyöngyi biológus-újságíró, rádiós, elismert és közismert környezet- és természetvédő, aki 2008-ban, mint az első nem szakmai újságíró vehetett át erdészet szakmai kitüntetést, a Kétmilliomodik hektár magyar erdõ-emlékérmet. Az alábbiakban Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok korábbi főszerkesztőjének életút összefoglalója segítségével emlékezünk rá, folyóiratunk 2009. januári lapszámának megidézésével, sajnos, most már múlt időbe szerkesztett változattal. A szintén általa, ugyanebben a lapszámban Mangel Gyöngyivel készített interjúanyag az Erdészeti Lapok digitális archívumának segítségével teljes terjedelmében olvasható, az összefoglaló végén található szövegkapcsolóra kattintva.

A Magyar Rádióban riporterként, tudósítóként, műsorvezetõként, szerkesztőként vesz részt a műsorkészítésben. Érdekes és szakszerű riportjaival kivívta a kollégák és a hallgatók elismerését, de más műfajban is otthon volt. Szerkesztett híreket, készített tudósításokat, interjúkat, összeállításokat, rövidebb műsorokat és rádiós jegyzeteket.

Elhangzott műsorainak száma  több ezer, köztük nem egy az erdészekre, az erdőre fókuszált. Legfontosabb szakterülete a társadalomökológia és a környezet- és természetvédelem volt, illetve ennek minden ága, a környezet-gazdálkodástól az ökopolitikáig.

A Kétmilliomodik hektár magyar erdõ-emlékérem kitüntetését 2008 decemberében Wisnovszky Károly igazgatótól (MGSZH - Központ Erdészeti Igazgatóság) és dr. Pethő József elnöktől, (Országos Erdészeti Egyesület) vehette át, ünnepélyes keretek között, az MGSZH és az OEE közös szakmai évzáró rendezvényén.

Pápai Gábor: Erdészkitüntetés újságírónak - Erdészeti Lapok 2009. január - interjú Mangel Gyöngyivel

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület, Erdészeti Lapok

Szerző: Pápai Gábor, Nagy László

Fotók: Pápai Gábor/Erdészeti Lapok/OEE - archív (2008)

Hírszerkesztő: Nagy László