"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén már a Mecsekben is megszervezték az Erdei Vándortábort

Idén már a Mecsekben is megszervezték az Erdei Vándortábort

Idén a Mecsekben is megszervezték a nagy múltú erdei vándortábort, az ide érkező diákcsoportok egy hét alatt 50-80 kilométert gyalogolnak, és közben felfedezik a természet kincseit. Tegnap a sajtó képviselői is betekintést nyerhettek a Mecsek legvadregényesebb túraútvonalaiba.

Az év legzöldebb hetei zajlanak a Mecsekben. Immár öt éve, hogy elindult az Erdei Vándortábor Program az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.

A tábor 11 útvonalán 6500 felső tagozatos és középiskolás diák ismerkedhet meg a természet értékeivel. A csoportok 50-80 kilométert tesznek meg a kijelölt túraútvonalakon. Ezen a nyáron a Bakony, a Börzsöny, a Mátra és a többi erdőgazdaság mellett a Mecseki útvonalra is lehetett jelentkezni, ahol a Mecsekerdő Zrt. szakemberei lelkesen kalauzolnak el bennünket, és ismertetik meg a dél-dunántúli középhegység szépségeit, látnivalóit.

A kezdeményezés célja, hogy a természetjárás és a sport mellett a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód, a gyerekek környezeti nevelése is megvalósuljon, a későbbiekben pedig az itt megszerzett tudást a mindennapi életükben is hasznosítani tudják.

A program június 16-án indult, és egészen augusztus 19-ig tart, összesen 26 turnusban érkeznek gyerekcsoportok többek között a zobáki nomád táborba is, amely a mecseki útvonal egyik állomása. A mi utunk is erről az állomásról indult. A tábor jól felszerelt, a gyerekek igazi vándorhangulatban érezhetik magukat, katonai sátrakban alszanak, este pedig hangulatos tűz mellett kovácsoldónak össze.

Mivel a program országos, ezért számos városból érkeztek ide diákok és kísérőik, akik nagyon élvezik a tábort. Ők a tegnapi napot strandolással töltötték, mi pedig felejthetetlen természeti élményeket szereztünk.

A Nyugat-Mecsek északi oldalán gyűltünk össze, amely a karsztvidék egyik peremterülete. Az erdőgazdálkodás szempontjából cél, hogy a növény- és állatvilág védelme mellett az erdőt és az erdő talaját is megőrizzék, fenntartsák szakemberek. Számos érdekességet árult el Partos Kálmán, a Mecsekerdő Zrt. erdőmérnöke.

A program résztvevői megtudták, hogy a Balatonban lévő víz mennyisége is elférhet a Mecsekben, vagy hogy a fák is „menekültek” a jégkorszak idején, azaz vándoroltak. Bizony, a fák is képesek a helyváltoztatásra, azonban míg régen több tízezer év alatt jutottak el azokra a területekre, ahol számukra a legjobbak a körülmények, ez mára többek között a klímaváltozásnak köszönhetően, sokkal inkább felgyorsult.

Az izgalmas egy hét alatt a sok érdekesség mellett minden csoport életre szóló természeti és közösségi élményt szerezhet.

Forrás: bama.hu

Szerző: Fodor Szabina

Fotók: bama.hu/Löfler Péter

Hírszerkesztő: Nagy László