2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 11:21
Egyesületi hírek

Útnak indultak az erdei vándortáborozó diákok! - képgaléria! | 2018-06-21

Nyárindító rendezvény a Börzsönyben

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoport, közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelyek a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismertetik meg a diákokat.

Az Erdei Vándortáborok 2018-as szezonját június 21-én nyitotta meg hivatalosan Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Nagy János az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Kiss László vezérigazgató és Balla Mihály a térség országgyűlési képviselője. Az eseményre a börzsönyi útvonal egyik táborhelyén, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő Kútbereki turistaháznál került sor, ahol egyben az erdőgazdaság által korábban felújított szállásépületet is bemutatták a nagyközönségnek.

Az Erdei Vándortábor Program egyes útvonalain hét nap alatt 60-80 kilométert tesznek meg a felsős és középiskolás diákokból álló csoportok. A szervezők a szállás és az étkezések biztosításával, az útvonalak kijelölésével segítik a kísérő tanárok munkáját. Az 5 útvonalon összesen 350 kilométernyi utat jelöltek ki, és 18 táborhelyet létesítettek, ahol jellemzően tábori ágyakkal berendezett sátrakban szállnak meg az egymást követő csoportok, és tisztálkodási, valamint a legtöbb helyen áramvételi lehetőség is az Erdei Vándorok rendelkezésére áll. Minden útvonalon kulturális és erdei iskolai programokon is részt vesznek a diákok, hiszen a vándortáborok célja az egészséges kikapcsolódás biztosításán túl a magyar tájak értékeinek bemutatása is.

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda indította útjára 2017-ben, hogy kormányzati támogatással segítsen újraéleszteni a már-már eltűnő vándortáborozási hagyományokat. A vízi és a kerékpáros lehetőségek mellett a hagyományos gyalogos, erdőben zajló vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a helyi erdőgazdaságok – a Bakonyerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt és a Pilisi Parkerdő Zrt. – aktív szakmai közreműködésével. A program részeként az elmúlt egy év alatt mintegy 700 pedagógus végezte a el a gyalogos vándortábor-vezető továbbképzést, hogy megfelelően felkészülve vághassanak neki diákjaikkal a magyar erdőknek.

A börzsönyi Erdei Vándortábor útvonala a Börzsöny északi, északkeleti felén halad, tudatosan nem a frekventált Dunakanyar felőli részén, vagy az ugyancsak népszerű Magas-Börzsönyben, hiszen így a gyerekek megismerhetik a kevésbé népszerű, ám látványban és élményekben igen gazdag részét is a Börzsönynek. Így a vándortáborozók ezen az útvonalon a Börzsöny rejtettebb, vadregényesebb arcát fedezhetik fel.

2018-ban a börzsönyi vándortáborok az iskolai szünet első napjától majdnem az új tanév kezdetéig, június 18-tól augusztus 20-ig teltházzal működnek. Az ország számos tájáról, Bajától Miskolcig, összesen 22 iskolai csoport, majd 450 gyermek fog maradandó tábori élményeket szerezni, a Diósjenőtől Bernecebarátiig tartó börzsönyi útvonalon megtett majd 55 km-nyi vándorlás során, ahol még kerékpár nyergébe is pattanhatnak majd, hogy egy rövid szakaszon a kerékpáros vándorlás élményével is gazdagodjanak.

Az országos Erdei Vándortábor program 2017-es induló évében a táborok technikai alapjainak lefektetése során, a gyermekek és kísérőik kényelmének érdekében, a táborhelyeket főként a már meglévő erdőgazdasági infrastruktúrára alapozták, erdei iskolák, erdészházak bevonásával.

Ilyen a jelenlegi helyszín is, a felújított és új funkciót kapott egykori érsekségi erdőőri ház, a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád táborhely is, a nagyobb létszámú táborozásra kialakított környezetével együtt.

Az egykori épületet Vaszary Kolos esztergomi érsek építette 1900-ben őrháznak. Az épület eredetileg két ikerházat foglalt magába, amiből a 70-es években egyet elbontottak. A rekonstrukciós munkálatok során a hajdani ikerházrész újra megépítésre került. Az épület néhány éve a közjólét szolgálatába került, erdei turistaszállásként, az új tetőtéri rész pedig matracszállásként üzemel.

További fényképeket a rendezvényről a Híralbumok képgalériában a szövegkapcsolóra kattintva böngészhet!

További információk az Erdei Vándortábor Programról:

www.erdeivandor.hu

www.facebook.com/ErdeiVandor

További információ a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhelyről:

http://www.erdeihazak.hu/bakancsszallasok/kutberek

Útnak indultak az erdei vándortáborozó diákok! - képgaléria!
Forrás: OEE, Ipoly Erdő Zrt.
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat