"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdészek és az erdőgazdálkodás társadalmi megítélése

Az erdészek és az erdőgazdálkodás társadalmi megítélése
Az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportja tegnapi gyűlését érdekes kérdés köré szervezte. Az OEE tavaly közvélemény-kutatást végzett az erdészek és az erdőgazdálkodás társadalmi megítéléséről, az erdőhasználati szokásokról, az erdőkkel kapcsolatos lakossági ismeretekről és elvárásokról.

Mint a meghívott előadó, Lomniczi Gergely erdőmérnök (az OEE korábbi főtitkára - a szerk.) elmondta, több évtizede nem készült ilyen részletes és átfogó, sőt nyugodtan kijelenthető, hogy reprezentatív felmérés a témában. Ugyanis a közvélemény-kutatást végzők összesen 2800 személlyel töltettek ki sokrétű, időigényes kérdőíveket az ország különböző részeiről, illetve korcsoportok és még számos más szempont szerint arányosan elosztva.

– Az egyik alapmegállapítás, hogy a magyar emberek érdeklődnek az erdőkkel kapcsolatos témák iránt, igen fontosnak tartják az erdőt, és azt is, hogy legyenek ismereteik az erdőkről. Viszont az ismereteik alacsony szinten vannak. A megkérdezettek 42 százaléka nagyon, további 40 százalék átlagosan környezettudatosnak vallja magát, az erdőről pedig pozitív képek élnek az emberekben. Arra a kérdésre, mi az a szó, ami először eszükbe jut róla, csupa pozitív dolgot említettek. Mint például kirándulás, fa, friss levegő, természet. A 2800 válaszból csak 85 volt negatív tartalmú, olyanok, mint például, hogy szemetes az erdő, vagy lopják a fát, illetve erdőirtás – kezdte az elemzés ismertetését Lomniczi Gergely.

Vajon milyen erdőalak tetszik az embereknek? Ennek a megállapítására fényképek alapján válaszoltak. A legtöbb ember számára a parkerdő, illetve a vágásos idős erdő tetszik. A szakemberek meglepetéssel állapították meg, hogy az ültetvényerdőt, egy szabályos sorokba ültetett nemes nyárast sem utasítottak el, és az őserdő képe nem volt kedveltebb ez utóbbinál. Pedig nagy különbség van e kettő között.

A szakmabeliek számára örömteli megállapítás, hogy a lakosság egyöntetűen fontosnak tartja az erdők jó állapotban tartását. De arra a kérdésre, mennyire elégedett a jelenlegi helyzettel, nagy különbségek mutatkoztak a válaszokban. A megkérdezettek harmada volt elégedett, több mint negyven százalékuk nem. A válaszolók kétharmada szerint az utóbbi 50 évben csökkent az ország erdősültsége, méghozzá 20 százalékuk szerint a felére. A valóságban növekedett az erdősültség. S hogy mi miatt lehet ilyen nagy különbség az erdők állapotának megítélésében? Kiderült, nagyon kevés embernek van személyes ismerete az erdőkről, azaz ritkán járnak erdőben. A negatív választ adók többségének arra a kérdésre, hogy mikor járt utoljára erdőben, fél év, vagy egy, és több mint egy év volt a bejelölt válasza. Azt is közölték, hogy ismerőstől, vagy a médiában látottak, hallottak alapján alkottak választ, azaz általánosítottak. Mint kiderült, a Nyugat-Dunántúlon lakók, közülük is a 30-50 év közötti felsőfokú végzettségűek, az aktív dolgozó gyermekesek, illetve a községekben lakók járnak az átlagnál gyakrabban erdőben, legkevesebbet pedig a 60 év körüli hölgyek.

Jó alapot adhat a fentieknél sokkal részletesebb szempontokat is figyelembe vevő kutatás annak megállapítására, hogy az ismeretterjesztés milyen fontos. Talán a folytatás módjaira is segít választ adni.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Hajdu Péter

Fotók: zaol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László