"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ingyenesen böngészhetőek a világhálón az erdészeti szakirodalom legfontosabb emlékei - képgaléria!

Ingyenesen böngészhetőek a világhálón az erdészeti szakirodalom legfontosabb emlékei - képgaléria!

Mintegy százezer oldalnyi anyag, a magyar erdészeti szakirodalom legértékesebb dokumentumai érhetőek el mostantól szabadon az interneten. A Wagner Károly Alapítvány munkája nyomán létrehozott és szerdán bemutatott digitális szakkönyvtár kialakítását és bővítését az Agrárminisztérium is támogatja.

Az erdészeti szakirodalom jelentős részét az Országos Erdészeti Egyesület őrzi muzeális értékkel bíró könyvtárában. A másfél évszázad kultúrtörténetét bemutató, páratlan szakmai gyűjtemény megőrzésére és bemutatására jött létre a Wagner Károly Alapítvány, amely az agrártárca támogatásával indította el digitalizálási programját. Ennek célja a magyar erdészeti szakirodalom archív és jelenkori legfontosabb dokumentumainak digitalizálása és lekérdezhető módon történő közreadása az interneten. A Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár létrehozásának eredményeit egy konferencián mutatták be a könyvtáros és levéltáros szakma képviselőinek, illetve a sajtónak.

A szakmai napon mondott beszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára felidézte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) megalakulása óta zászlóvivője a magyar erdészeti szaknyelv és szakirodalom megteremtésének, illetve gazdagításának. Ennek a munkának köszönhetően az egyesület országos viszonylatban is kiemelkedő örökséggel gazdálkodhat: az Erdészeti Lapoknak a 154. évfolyama jelenik meg az idén, a muzeális könyvtár pedig a szakkönyvek mellett másfél évszázad kultúrtörténetének legapróbb emlékeit is őrzi.

Az OEE a változó igények közepette is élen jár a szakmai ismeretterjesztésben: honlapokat, applikációkat és közösségi média oldalakat hozott létre, amelyeken keresztül évente több millió emberhez jutnak el az erdők fenntartásával kapcsolatos üzenetek. Emellett az egyesület működteti a Wagner Károly Alapítványt, amely az írott erdészeti emlékek, a szakmai örökség megőrzéséért és közreadásáért dolgozik – mondta az államtitkár.

Zambó Péter bejelentette, hogy az Agrárminisztérium a jövőben is támogatja az erdészeti tudásátadás különböző programjait. Gondoskodnak új szakmai anyagok készítéséről, köztük a szakközépiskolai tananyag fejlesztéséről és elektronikus formában történő megjelentetéséről. Továbbra is fontosnak tartják az Erdészeti Lapok határon túli terjesztését, amellyel az ágazati jelentőségén túlmutatva segítik a magyar szaknyelv megőrzését. Emellett az Ember az Erdőért Alapítvány szakiskolák tanulmányi versenyeinek és tanulmányútjainak támogatására hirdet pályázatot” – fogalmazott a földügyekért felelős államtitkár.

Az alapítvány digitalizálási programját 2008-2013 között az Erdészeti Lapok 150 évfolyamából és az Erdészettörténeti Közlemények 100 kötetéből létrehozott adatbázis alapozta meg. Az agrártárca támogatásának köszönhetően az elmúlt három évben elkészült a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár, ami az Erdészeti Szakkönyvtár legértékesebb dokumentumait, összesen mintegy 500 kötet szkenneléséből származó 100 ezer oldalnyi szabadon kereshető anyagot tartalmaz.

A rendezvényen az OEE elnöke mellett Bakon Gábor a Wagner Károly Alapítvány elnöke mondott köszöntőt, majd Nagy László az Erdészeti Lapok főszerkesztője, dr. Sárvári János az OEE Könyvtár őre, Solymári Róbert a Groteszk Kreatív Kft. (webfejlesztés) ügyvezetője, Sándor Ákos a Szegedi Tudományegyetem könyvtári informatikusa (programozás) és Fecz Ágnes az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa (digitalizálás) tartottak szakmai előadásokat a projektről.

A rendezvényre készült és a digitális erdészeti szakkönyvtárat átfogóan bemutató tájékoztató leporelló a szövegkapcsolóra kattintva tölthető le.

A digitális gyűjtemény az alábbi linken érhető el: https://www.oee.hu/Wagner-Karoly-Erdeszeti-Digitalis-Szakkonyvtar

Képgaléria a rendezvényről ide kattintva böngészhető.

Forrás: AM Sajtóiroda, Wagner Károly Alapítvány, OEE

Fotók: Krasznai-Nehrebiczky Mária

Hírszerkesztő: Nagy László