2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 11:06
Egyesületi hírek

Erdészeti gépekkel támogatják az erdélyi magyar nyelvű erdészképzést | 2018-04-05

STIHL termékeket adományozott az Országos Erdészeti Egyesület az Andreas STIHL Kft. támogatásának köszönhetően

A szülőföldön való megmaradás és boldogulás egyik fundamentuma a napjaink kihívásainak megfelelő, minőségi, anyanyelvi szakoktatás. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) – szakmai partnereivel együtt – ezért támogatja évek óta a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolát, az egyetlen erdélyi magyar tannyelvű erdészeti középfokú szakképzési intézményt.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter két éve erdésztechnikusok számára adott át szakmai tankönyvcsomagot, tavaly pedig az erdészeti szakmunkás- és kertészeti képzés számára nélkülözhetetlen tankönyveket juttattak el az intézménynek az Országos Erdészeti Egyesülettel és a Herman Ottó intézettel együttműködve.

Az agrártárca és partnerei ezúttal korszerű erdészeti kéziszerszámokkal, motorfűrészekkel és fűkaszákkal, munkavédelmi felszerelésekkel, valamint speciális oktatóanyagokkal segítik a minőségi szakoktatást.

A 150 éves Országos Erdészeti Egyesület elkötelezett a Kárpát-medencében élő magyarsággal való kapcsolattartásban, ezért is állt újra készségesen a kezdeményezés mellé, és modern STIHL termékeket adományozott az iskolának. A Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítvány pedig a szintén világszínvonalú Husquarna gyár azonos termékeivel teszi korszerűbbé az erdészeti szakképzést Csíkszeredában – mondta el az ehhez kapcsolódó szerdai sajtótájékoztatón Ugron Ákos Gábor, az FM állami földekért felelős helyettes államtitkára.

Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója hangsúlyozta: ilyen segítséget máshonnan nem kapott volna az iskola, ráadásul a támogatásoknak máris kézzelfogható előnyei mutatkoznak meg az oktatás minőségében, így sikerült például újra elindítani a hiánypótló erdészeti szakmunkásképzést is.

A támogatásban résztvevők reményüket fejezték ki, hogy a szakmai és emberi kapcsolattartás, a segítségnyújtás továbbra is fennmarad, ezzel is elősegítve a szülőföldön való megmaradást, boldogulást.

Az Országos Erdészeti Egyesületet az ünnepélyes átadás során Szentpéteri Sándor ügyvezető igazgató képviselte, aki köszöntő beszéddel üdvözölte a megjelenteket.

Az Országos Erdészeti Egyesület másfél évszázados működése során folyamatosan kiemelt célnak számított a magyarországi és határon túli szakemberek és szakmai szervezetek közötti kapcsolatok kialakítása és ápolása. Tevékenységével hozzájárult a helybeli közösségek identitásának megőrzéséhez, a magyar szaknyelv fenntartásához, és társadalmi tevékenységének részeként Kárpát-medencei kitekintésben fogalmazott meg jövőképet az erdőgazdálkodás számára - mondta az OEE ügyvezető igazgatója.

Ezért is különösen fontosak azok a projektek, amelyek szervesen illeszkednek az Egyesület környezeti nevelés és erdészeti ismeretterjesztés területén végzett tevékenységébe. Napjainkban a határon túli magyar szakmai közösségekben a szaknyelv megőrzése a szakmai mellett nemzeti jelentőségű feladat is. Erdély egyetlen intézményben, a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában folyik magyar nyelvű erdész technikus képzés, ahol azonban komoly gondot jelent a magyar nyelvű képzési segédanyagok, tankönyvek és eszközök beszerzése. Korábbi támogatásunk keretében az Országos Erdészeti Egyesület 30 darab, egyenként 35-35 könyvből álló tankönyvcsomagot szerzett be, és adott át az iskola magyar nyelvű erdészeti képzésének megsegítésére.

Külön öröm számunkra, hogy az Országos Erdészeti Egyesület folytatva támogató tevékenységét, újabb felajánlással segítheti az erdélyi magyar szakképzést. Ennek keretében korszerű erdészeti gépeket, eszközöket adunk át, így reményeink szerint a diákok a mindennapokban ismerhetik meg az erdőgazdálkodásban nélkülözhetetlen felszereléseket, ismerhetik meg azok működését.

Az általunk biztosított 2 professzionális motorfűrészt, 1 fűkaszát, fejszéket, a motorfűrészhez nélkülözhetetlen élező egységeket, valamint a 2 db védőfelszerelést az Országos Erdészeti Egyesület pártoló tagi tanácsának tagjától a STIHL Kft-től szereztük be. Az Egyesület és a STIHL Kft. között régóta fennálló szakmai együttműködés példaértékű és e szoros szakmai együttműködés eredménye ez segítség is, amely minden bizonnyal segíteni és szolgálni fogja az erdélyi erdészképzést - zárta köszöntőjét Szentpéteri Sándor.

Erdészeti gépekkel támogatják az erdélyi magyar nyelvű erdészképzést
Forrás: FM Sajtóiroda, OEE
Fotók: Mőcsényi Miklós/FATÁJ Online
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat