"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészverseny és szakmai nap az Ipoly Erdő Zrt-nél

Erdészverseny és szakmai nap az Ipoly Erdő Zrt-nél

2024. május 10-én rendeztük meg a Püspökszilágyi Lőtéren és az azt körülvevő erdőkben, a Váci Erdészet területén az Ipoly Erdő Zrt. kerületvezető erdészeinek éves szakmai versenyét. E versenysorozatnak egyedszázados múltja van az erdőgazdaságnál.

Ebben az évben 7 állomáson kellett feladatot teljesíteni, melyek egy 3 km-es útszakaszra voltak felfűzve. Az első állomás a teszt feladatlap kitöltése volt, amit a versenyzők egy időben, a versenyközpontban írtak meg. Ezt követően a versenyzőket párosával, ötpercenként indítottuk el a versenypályán.

A második állomáson a trófeák ismeretéről és a lőtudásukról kellett számot adniuk, majd a harmadik állomáson a mobiltelefonjaikra letöltött QField alkalmazás segítségével kellett egy vonalas létesítmény bemérését és minősítését elvégezni.

A negyedik állomáson három kocsánytalan tölgy törzs várta a versenyzőket, melyekből a lehető legnagyobb értékű faválasztékokat kellett kihossztolniuk. Az ötödik állomáson felismerés következett, ahol részben a helyszínen fellelhető élő növények, részben pedig növény fotók megfelelő azonosítása volt a feladat. A hatodik állomáson egy kocsánytalan tölgyes - cseres állományban kellett gyérítést jelölni.

A hetedik és egyben utolsó állomás az erdőfelújításé volt, ahol egy végvágott kocsánytalan tölgyes állományban kellett az újulati szintet leírni, meghatározni az előforduló károkat, illetve fölvázolni az erdőrészletben végrehajtandó erdőművelési feladatokat. A versenyfeladatok teljesítésére 220 perc állt rendelkezésre.

A versenyközpontba visszaérkezve mindenkit egy finom ebéd és egy hideg sör várt, majd az eredményhirdetés következett. Itt Tóth Gábor vezérigazgató-helyettes ismertette az egyéni és az erdészeti összesített eredményeket, az okleveleket Kiss László vezérigazgató adta át.

Az idei erdészverseny egyéni helyezettjei:

1. Tor Norbert, Nyugat-Cserháti Erdészet

2. Konyecsny Tibor, Salgótarjáni Erdészet

3. Zomborka Péter, Nyugat-Cserháti Erdészet

Gratulálunk a helyezetteknek! Az országos erdészversenyen Társaságunkat Tor Norbert fogja képviselni.

Az erdészetek versenyében a rangsor:

1. Diósjenői Erdészet

2. Salgótarjáni Erdészet

3. Nyugat-Cserháti Erdészet

A verseny ideje alatt az erdészetvezető és központi vezető kollégáknak terepi programot tartottunk. Bejártunk egy cseres erdőtömböt, ahol a felújítás egyes szakaszait szemlélhettük meg, majd meglátogattuk a Váci Erdészet „alföldi” részét, ahol a homokon tenyésző, romló egészségi állapotú erdei- és feketefenyő állományok fafajcserés felújítását vizsgálhattuk meg, ökológiai és hosszútávú ökonómiai szempontokból.

Köszönjük versenyzőknek az aktív, fegyelmezett részvételt, a Lőtérnek, hogy befogadták rendezvényünket, illetve köszönjük az előkészítésben, szervezésben, lebonyolításban részt vevő kollégák fáradhatatlan munkáját.

Reméljük, hogy a több mint 3 és fél órás versenyben töltött idő alatt nem csak a kollégák tudását sikerült összemérni, hanem mindannyian bővíthettük szakmai ismereteinket is.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Szerző: Dobó István

Fotók: Ipoly Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László