"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdők és klímavédelem találkozása a gyakorlati megoldásokban

Erdők és klímavédelem találkozása a gyakorlati megoldásokban

Miközben a hazai erdőállományokon is mindinkább érzékelhetők a klímaváltozás negatív hatásai, éppen az erdők és erdőgazdálkodási ágazat nyújthat gyakorlati megoldásokat a klímavédelemre – így foglalható össze az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett és az Agrárminisztérium által támogatott Erdei Szabadegyetem Döntéshozóknak című programsorozat első eseményének egyik következtetése. Az eseményen több ágazat és a klímavédelemben érintett számos szakma képviselői vettek részt.

A cselekvő és hatékony klímavédelem komplex, több ágazat és tudomány érdemi együttműködésén alapuló, gyors és gyakorlati lépesekkel építhető fel. Pontosan ezért ezzel a témával indult az Országos Erdészeti Egyesület új programsorozata, amely az erdők ökoszisztéma szolgáltatásait és annak társadalomra gyakorolt hatásait veszi sorra. A rendezvények bemutatják azokat a lehetőségeket, amelyeket az erdőgazdálkodás kínál, egyben fórumot teremtenek az érintett ágazati döntéshozók számára a kérdések megvitatására és az egyes szakterületeken átívelő, hatékony munkakapcsolatok kiépítésére.

A szervezők úgy gondolják, hogy a párbeszéd önmagában véve kevés, valódi, szoros együttműködésekre van szükség, ezért a szakmai előadások és az erdő működését, klímaváltozások általi érintettségét megismertető terepi gyakorlatok mellett a meghívottak közös, élményelemeket is tartalmazó, a szakmai tartalomhoz kapcsolódó tréninggyakorlatokon is részt vettek.

A klímavédelem szempontjából érintett ágazatok, szakmák és tudományok integrációját segítő, a gyakorlati cselekvések megalapozása szempontjából pedig modellértékű szakmai eseményt sikerült szerveznünk, amelyre minden előadó és résztvevő elfogadta a meghívásunkat.” – értékelte a sorozat első programját Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Az első Erdei Szabadegyetem a következő szakmai programot kínálta a résztvevőknek:

  • Dr. Borovics Attila - Erdészeti Tudományos Intézet: Klímaváltozás okozta hatások és lehetséges gyakorlati válaszok

  • Dr. Konkoly–Gyuró Éva – Soproni Egyetem: ERDŐ – KLÍMA – EMBER

  • Dr. Somogyi Zoltán – Erdészeti Tudományos Intézet: Az erdők szénforgalma: mire kell figyelnie a gyakorlatnak?

  • Szepesi András - Agrárminisztérium: Klímaváltozás és az erdők – nemzetközi és EU kitekintés

  • Pappné dr. Vancsó Judit – Soproni Egyetem: A gazdaság és bioszféra viszonya a klímaváltozás tükrében

  • Dr. Csépányi Péter – Pilisi Parkerdő Zrt.: Erdő és táj – erdőtelepítés – örökerdő

Forrás: OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László