"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőképek, külső naprendszer és Illyés Károly munkássága

Erdőképek, külső naprendszer és Illyés Károly munkássága

Múlt év december elején Szombathelyen, a Saághy István Erdészeti Információs Központban rendezte meg 2015-ös évzáró rendezvényét az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Helyi Csoportja.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. „Erdőképek” címmel 2015-ben is fotópályázatot hirdetett a Társaság kezelésében lévő erdők növény- és állatvilágának, az erdő életének, valamint közjóléti létesítményeiben zajló élet fényképekkel történő bemutatására. A Helyi Csoport évzáró rendezvénye a fotópályázat képeiből nyílt kiállítás megnyitójával indult.

Csapó György a Szombathelyi Erdészeti Zrt. főmérnöke köszöntötte a vendégeket, ismertette a fotópályázat célját és örömét fejezte ki, hogy idén a pályázók és pályaművek száma megduplázódott, majd átadta a szót Biczó Barnabás üveggravírozó művésznek és fotósnak, hogy szakmai tudása alapján méltassa a pályázati alkotásokat.

A 3. helyezést Varga András: Fennakadás című képe nyerte el, 2. helyet Szitakötő címmel Beke Gyula szerezte meg, a győztes kép pedig Németh Bálint: Igéző tekintet c. alkotása lett.

Különdíjban részesült Barasits Flóra: Rejtek, Beke Gyula: Barangolás tél közepén, Laki László: Három a kislány és Varga András: Kíváncsi mókus c. képével.

Az eredményhirdetés alkalmával a díjakat átadta Bugán József vezérigazgató, Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató és Csapó György főmérnök. A fotópályázatot – immár harmadik alkalommal – 2016-ban is meghirdetik.

A kiállítás megtekintése után Horváth Gábor a Helyi Csoport titkára köszöntötte az évzáró rendezvény résztvevőit, majd átadta a szót Bakó Csabának a Helyi Csoport elnökének, aki a nemrégiben elhunyt tagtársunk, Németh Imre munkásságát és egyesületi tevékenységét felidézvén kérte a megjelenteket, hogy egy perces néma csenddel emlékezzenek meg az elhunytról.

Az elnök rövid tájékoztatót tartott az idei év rendkívül gazdag programjairól és az egyéb aktualitásokról, külön kiemelvén, hogy a Szombathelyi Helyi Csoport mennyire aktív egyesületi tevékenységet folytat és 160 fős taglétszámmal az egyik legnagyobb Helyi Csoport.

Az idei év eseményeinek felidézése után megköszönte a tagtársaknak az egész éves segítséget és kérte az aktív részvételt a jövő évi rendezvényeken is.

Ezt követően a titkár felkérte első előadónkat dr. Péntek KálmántA külső naprendszer felfedezése” című előadásának megtartására. A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara Matematikai Tanszékének vezetője, - akiben egyúttal a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület elnökét is tisztelhettük - örömmel tett eleget felkérésünknek és invitált minket egy múltbéli utazásra. Előadásában a kezdetektől, a világmodellek alakulásától nyomon követhettük a külső naprendszer óriás- és törpebolygóinak felfedezését. Számos neves matematikus és csillagász neve hangzott el, továbbá előadónknak köszönhetően megcsodálhattuk a New Horizons űrszonda által a Plutoról készült legfrissebb képeket is.

A folytatásban Horváth Gábor beszámolt a december 8-ai ünnepi küldöttgyűlésen elhangzottakról és ismertetésre került a Helyi Csoport gazdagnak ígérkező 2016-os programterve is.

Rövid szünet után dr. Illyés Benjámin a NAIK - Erdészeti Tudományos Intézet soproni állomásának egykori igazgatója a zirci apátság szentgotthárdi erdőgondnokságáról tartott előadást. Nyugdíjas éveiben kezdte el felkutatni édesapja Illyés Károly munkásságát és az általa feldolgozott dokumentumokból, édesapja által készített fényképekkel illusztrálva végül egy 80 oldalas kézirat született. A két világháború között Illyés Károly vezette Vas megyében a zirci apátság csörötnek-szentgotthárdi erdőgondnokságát. (Jelenleg ezek az erdők nagyrészt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében vannak.) Tevékenységével megkezdődött a csoportos felújító vágásra alapozott, többcélú és jövedelmező erdőgazdálkodás kialakítása. Két évtizedes gyakorlati tevékenysége erdőgazdálkodásunk két világháború közötti korszerűsítési törekvéseinek egyik példája. Illyés Benjámin méltó követője édesapja szakmai munkásságának, osztályvezetőként ugyanis nagy szerepe volt a rendszerváltozáshoz kapcsolódó szakmai útkeresés lefolytatásában, a piacgazdasági erdőgazdálkodás kialakításában. Nemzetközi szervezetekben kifejtett tevékenységével pedig jelentősen növelte a magyar erdőgazdálkodás külföldi tekintélyét.

Az előadásokat követően Hunyadi Géza tagtársunk hangulatos képeivel elevenítettük fel idei évünk tartalmas programjait. Végezetül pedig az elnök és titkár jó kívánságaival zárult a rendezvény.

Köszönjük a vezetőség 2015. évi elkötelezett és fáradhatatlan munkáját!

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Nagy-Khell Melinda

Fotók: Hunyadi Géza

Hírszerkesztő: Nagy László