"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Mátrafüredi Helyi Csoport titkára lett az Év szerzője 2020-ban a Méhészet szaklapnál

A Mátrafüredi Helyi Csoport titkára lett az Év szerzője 2020-ban a Méhészet szaklapnál

A Méhészet szaklap szerkesztősége és kiadója, a Magyar Mezőgazdaság Kft. együttesen 2013-ban alapította a Méhészet – Év Szerzője díjat, hisz’ épp akkor volt száz éve, hogy Boczonádi Szabó Imre bemutatta nevezetes kaptárát, mely hosszú évtizedekig uralkodó kaptártípus lett a hazai méhészetben. Külön korszakot jelentett ő a hazai méhészettörténetben. Szakirodalmi ténykedése is gazdagítja az utókort: 1904-ben megalapította a jogelődünknek tekintett Méhészet c. szaklapot.

Az év szerzője olyan, id. Boczonádi Szabó Imre nevét viselő vándordíj, amelyet a magyar méhészek szemléletének formálásában, illetve tudásuk bővítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőnek ítélnek oda. Nyolcadszor a Méhészet Év Szerzője 2020 díjat a Szerkesztőség javaslatára tagtársunk, Lászka István Attila, okleveles erdőmérnök, agrár-mérnöktanár kapta.

A díj odaítélésénél a díjazott több, közülük sorozatban is megjelent írása alapján döntöttek. A Szerkesztőség különösen nagyra értékelte az „Méhészeti dendrológia” címmel megjelent sorozatát. A tematikus írássorozat 2019 márciusában kezdődött el azzal a céllal, hogy átfogó képet nyújtson a legfontosabb hordást biztosító hazai fa- és cserjefajokról, valamint az erdőgazdasági termesztésbe vont exóta (nem őshonos, rendszerint más kontinensről vagy klímaövből behozott) fás növényekről, azok morfológiai (alaktani), termőhelyi sajátosságaival, természetvédelmi és erdőgazdálkodási vonatkozásaikkal, ültetési/ápolási igényükkel, és természetesen méhészeti értékükkel. Összesen 16 írásban, mintegy 26 cserje- és fafaj került a fenti szempontok szerint bemutatásra hónapról-hónapra. A „méhész-erdész szemmel” rovatban megjelent szakcikkekben bemutatott fa- és cserjefajok képeinek forrásaként a fabook.oee.hu oldal képanyaga szolgált.

A szerző gondolkodását, az erdészeti és méhészeti szakma iránti elkötelezettségét remekül tükrözi, hogy cikksorozatának összegzésében számos ötletet, feladatot fogalmazott meg a méheknek hasznos fák, cserjék telepítésével, szaporításával, ültetésével kapcsolatban. Eltökélt szándéka segíteni a hazai méhésztársadalom azon problémáján, hogy egyre kevésbé sokféle, változatos a méhlegelőnk. Ahhoz, hogy nagyobb lendületet vegyen az országos méhlegelő-javítás, konkrét javaslatokkal állt elő a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretein belüli támogatott e célú jogcímek létrehozására.

A Méhészet Év Szerzője díj átadására mindig az előző évfolyamot követő esztendő első negyedévében kerül sor, valamelyik méhészetileg jelentős eseményhez kapcsolódóan. Idén, a COVID-19 koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet korlátozásai következtében, a Méhészet szaklap felelős szerkesztője, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter adta át a Mátrafüreden.

Az év szerzője a következő gondolatok mellett vette át a díjat: „Nagy tisztesség számomra, hogy nekem ítélték ezt a díjat, őszintén meglepett, nem számítottam rá, főleg ilyen fiatalon! Ráadásul magam is a díj nevét viselő Boczonádi Szabó Imre kaptártípusával méhészkedem. Nagy örömmel tölt el, hogy mindkét ágazat – az erdészet és a méhészet – felé is közvetíthetem a fás méhlegelők fontosságát. Köszönöm Malya Péter kollégámnak és Dögei Imre korábbi főszerkesztőnek, hogy 6 évvel ezelőtt megjelent első írásaimban támogattak és a folytatásra buzdítottak. Köszönettel tartozom a Kedves Olvasóknak is, akiktől sok megkeresést és pozitív visszajelzést kaptam!”

Lászka István Attila tagtársunk az OEE Mátrafüredi Helyi Csoportjának titkára, valamint 2020 szeptemberétől az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagja. Gratulálunk a díjazottnak és további eredményes munkát kívánunk!

Forrás: Méhészet

Fotók: Méhészet

Hírszerkesztő: Nagy László