"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Erdőművelési Szakosztály tisztújító választással egybekötött programja

Az Erdőművelési Szakosztály tisztújító választással egybekötött programja

Az Erdőművelési Szakosztály 2018.09.19-én tartotta soron következő ülését az Erdészeti Információs Központban. A rendezvény egyben tisztújító ülés is volt. A Szakosztály jelenlévő tagjai szoros verseny eredményeként ismét Reményfy Ritát választották meg titkárnak és Urbán Pált elnöknek.

A rendezvényen Nagy Imre tagtársunk két – korábbi publikációira alapozott - érdekfeszítő előadása hangzott el. Az akácgazdálkodás időszerű kérdéseiről szóló előadás sokak által eddig figyelmen kívül hagyott, vagy nem ismert tényekre hívta fel a figyelmet. Az akác a legszélsőségesebb klímáinkat is elviseli, az eddigi 35 éves átlagos vágáskor helyett 20 éves vágáskor mellet van a legnagyobb hozama, az egyetlen fafajunk, ahol sarjgazdálkodás mellett nincs gazdasági küszöb alatti állomány!

A nemesnyár gazdálkodásról összeállított előadásában sok figyelemre méltó megállapítást tett. Így például, hogy bár a széles fajtaválaszték alkalmas lenne a termőhelyi skála optimális kihasználására, ennek ellenére csupán négy klónnak van 5% feletti felhasználási részaránya. A gyors kéregparásodása miatt a vad általi kéreghántásra legkevésbé érzékeny, de a piac által nem a legértékesebbnek árazott Pannónia klónnak van a legnagyobb területfoglalása,

Az, hogy a nemesnyárasaink területtel súlyozott átlagos fatermési osztálya az V. FTO-ba esik, nagyon gyenge termőhelyekre és számottevő kiterjedésben veszteséges gazdálkodásra utal. Az alkalmazott vágáskorok a legnagyobb hozamot adó korok fölött vannak.

A gazdaság faanyagigénye miatt jó és közepes termőhelyeken továbbra is támogatni kellene a nemesnyárasok létrehozását, viszont a gyenge termőhelyeken lévőket célszerű lecserélni, de ne a legértéktelenebb szürke nyárra.

Az előadásuk után a jelen lévők néhány feltett kérdést beszéltek meg. 

Forrás: OEE Erdőművelési Szakosztály

Szerző: Urbán Pál

Fotók: Rosta Katalin

Hírszerkesztő: Nagy László