"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdőrendezés a jelenlegi szabályozások tükrében

Az erdőrendezés a jelenlegi szabályozások tükrében

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdőhasználati és az Erdőrendezési Szakosztálya közös rendezvényt tartott 2017. január 19-én a Budapesti Erdészeti Információs Központ konferencia termében.

A rendezvényen az ország számos vidékéről mintegy 50 szakember vett részt. Az ülést Nemes Zoltán az Erdőhasználati Szakosztály elnöke vezette le. Czirok István, az Erdőrendezési Szakosztály elnöke első előadóként röviden vázolta az erdészeti igazgatás szervezetében és jogszabályi hátterében történt fontosabb változásokat, az erdőrendezés jelenlegi helyzetét, valamint az erdőtervezés során alkalmazott becslési módok megoszlását.

Ezt követte az Erdőrendezési Szakosztály titkárának, Jagicza Attilának előadása, melyben kitért az erdőrendezés lehetőségeire, alkalmazkodására a jelenlegi szabályozáshoz. Spingár Péter (SEFAG Zrt.) tartalmas előadásban foglalta össze, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi környezet milyen nehézségek elé állítja az állami erdőgazdálkodókat, több problémakörben megoldási javaslatokkal is szolgált.

Majd dr. Nagy Dániel igazgatóhelyettes és Lapos Tamás EUTR referens előadása következett a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság részéről. Az általuk bemutatott előadásban a 2009. évi erdőtörvény és végrehajtási rendeletéről volt szó, Az előadók kiemelten az EUTR szabályozásról, annak az erdőgazdálkodásra gyakorolt hatásairól, a szabályozás céljairól és az ellenőrzések eddigi tapasztalatairól számoltak be. A rendezvény fórummal zárult, ahol a legtöbb hozzászólás az erdőtervvel való összhang fontossága témakörében hangzott el. Végezetül a rendezvény eredményeként állásfoglalást fogalmazott meg a két szakosztály, melyet egyhangúan el is fogadott. Az állásfoglalás alább olvasható.

Elfogadott állásfoglalás az Erdőrendezési és Erdőhasználati Szakosztályok közös rendezvényén, 2017. január 19-én

  • JOGSZABÁLYI EGYSZERŰSÍTÉS, PONTOSÍTÁS EGYÉRTELMŰSÍTÉS SZÜKSÉGES, BIZTOSÍTANI KELL PONTOS ÉS AKTUÁLIS ADATTÁRI ÉS TÉRKÉPI ADATOK ELÉRHETŐSÉGÉT MINDEN ÉRINTETT SZÁMÁRA.
  • AZ ERDŐTERVEZÉSI FOLYAMATOT EGYSZERŰBBÉ, A TEREPI FELVÉTELEKET PONTOSABBÁ ÉS EGZAKTABBÁ KELL TENNI – EHHEZ MEGFELELŐ KAPACITÁST KELL BIZTOSÍTANI, HA SZÜKSÉGES GAZDÁLKODÓI KÖZREMŰKÖDÉSSEL.
  • MEG KELL FOGALMAZNI AZ ERDŐTERV SZERINTI GAZDÁLKODÁS PONTOS SZAKMAI KRITÉRIUMAIT.
  • AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGEK BEJELENTÉSÉT ÉS TÉNYJELENTÉSÉT EGYSZERŰSÍTENI ÉS EGYÉRTELMŰSÍTENI KELL ÚGY, HOGY AZ MEGFELELJEN AZ EUTR ELVÁRÁSAINAK IS
  • A KITERMELT FAANYAGOK ELŐÍRÁSSZERŰ FELVÉTELEZÉSE KÖTELEZŐ LEGYEN, S EZ KÉPEZZE A TÉNYJELENTÉS ALAPJÁT.

Forrás: OEE Erdőrendezési és Erdőhasználati Szakosztály

Fotók: OEE Erdőrendezési és Erdőhasználati Szakosztály

Hírszerkesztő: Nagy László