"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Négyszázötven millió facsemete tíz év alatt - IV. Erdővarázs Budapesten - Képgaléria!

Négyszázötven millió facsemete tíz év alatt - IV. Erdővarázs Budapesten - Képgaléria!

„A kormányzat kettős célt tűzött ki az erdőgazdálkodás elé: egyrészt megfontolt szakmai munkával fel kell készíteni erdeinket a változó környezeti viszonyokra, másrészt minden eszközzel törekedni kell a fával borított területek növelésére” – mondta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a IV. Erdővarázs Családi Nap megnyitóján, a budapesti Szabadság téren.

A kétnapos ingyenes rendezvényen az állami erdőgazdaságok a fővárosba költöztetik a magyar erdők csodálatos világát. Az erdők értékeinek és az erdész szakma szépségeinek bemutatása mellett a fával borított területek növelése, a fásítás és a fenntartható erdőgazdálkodás áll a rendezvény középpontjában, amelynek első napján 700 gyereket fogadtak szervezett erdei iskolai programokon.

A megnyitón Zambó Péter államtitkár kiemelte, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás választ kínál a napjainkban zajló környezeti változásokra. Az Agrárminisztérium éppen ezért ösztönző támogatáspolitikát folytat, hogy minél több gazda telepítsen fákat a gyenge minőségű szántókra és legelőkre. „Ennek érdekében az idei évben 80-130 százalékkal megemeltük a Vidékfejlesztési Programban az erdőtelepítések támogatását. Kiemelten fontos, hogy ezekre a forrásokra az önkormányzatok is pályázhatnak” – mondta az államtitkár.

Az állami erdőgazdaságok munkáját értékelve Zambó Péter elmondta, hogy a meglévő erdők fenntartásának munkájából jelentős részt vállalnak az állami erdőgazdaságok, akik a gondjaikra bízott közel 1 millió hektár erdő kezelése során az elmúlt 10 évben több mint 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek, miközben folyamatosan növelik az úgynevezett örökerdők területét.

A IV. Erdővarázs Családi Napon az állami erdőgazdaságok 15 tematikus sátorban mutatnak be mindent, amit a magyar erdőkről tudni kell. Az V. kerületi Szabadság téri ingyenes rendezvényen színes erdei programok, interaktív játékok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az idei esemény újdonsága a Tenyérvarázs elnevezésű, elsősorban gyerekeknek szóló játékos aktivitás. A játékban résztvevők nevében – akiknek legalább három sátornál részt kell venniük az ott zajló foglalkozásokon, majd el kell helyezni tenyérlenyomatukat egy erre a célra felállított felületen – az állami erdőgazdaságok elültetnek egy-egy fát, ezzel is gyarapítva hazánk erdeit. A szombat estig tartó Erdővarázs Családi Napot az erdei programok mellett koncertek, kézműves foglalkozások és népi játszóház színesíti.

A rendezvényen készített fényképeket a Híralbumok képgalériánkban böngészheti a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: AM Sajtóiroda, OEE

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László