"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A fővárosban ültettek fákat a gyerekek nevében

A fővárosban ültettek fákat a gyerekek nevében

A hazai erdőket gyarapítja az a több mint 1000 fa, amelynek elültetését kedden kezdte meg az Országos Erdészeti Egyesület. A fákat az idei IV. Erdővarázs Családi Napon meghirdetett, Tenyérvarázs nevű játékban résztvevő gyerekek nevében ültetik el Budapesten.

Az Országos Erdészeti Egyesület szeptemberi családi rendezvényének középpontjában az erdők értékeinek és az erdész szakma szépségeinek bemutatása mellett a fával borított területek növelése, a fásítás és a fenntartható erdőgazdálkodás állt. Ezt a célt szolgálta az elsősorban gyerekeknek szóló Tenyérvarázs elnevezésű játék. A bekapcsolódók nevében – akiknek legalább három sátornál részt kellett venniük az ott zajló foglalkozásokon, majd elhelyezhették tenyérlenyomatukat egy erre a célra felállított felületen – az Országos Erdészeti Egyesület elültet egy-egy fát, ezzel is gazdagítva hazánk erdeit. A játék során összesen 1014 tenyérlenyomat gyűlt össze, így több mint ezer fát ültetnek a gyerekek aktivitásának köszönhetően.

Az első 50 fa elültetésére kedden került sor Budapesten, a II. kerületi Szépvölgyben, a látó-hegyi Árpád-kilátótól északra eső területen. „Őshonos fafajokat, molyhos tölgyet és házi berkenyét ültetünk, mind az 1014 fa ide kerül majd” – mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Az ültetés helyszíne egy úgynevezett elegyes feketefenyves, amelynek egyes telepített részei száz évnél is régebbiek. A területen a Pilisi Parkerdő Zrt. több mint húsz éve kezdte meg a tölgyfélék és a ritka elegyfajok, például a berkenyék segítését, egy az 1990-es évek közepén történt nagyobb fenyőpusztulást követően. „A spontán megjelenő kőrisekkel és juharokkal együtt egy sok fafajból álló, többkorú erdő létrehozásához szeretnénk hozzájárulni, ami remélhetőleg jobban meg tud küzdeni a klímaváltozás kihívásaival” – mondta Elmer Tamás. Hozzátette, mind a molyhos tölgy, mind a házi berkenye őshonos, mindkettő volt már az év fája.

A IV. Erdővarázs Családi Napon közel 10 ezer érdeklődő vett részt a programokon. A rendezvény megnyitóján Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok a meglévő erdők fenntartásának munkájából is jelentős részt vállalnak, hiszen a gondjaikra bízott közel 1 millió hektár erdő kezelése során az elmúlt 10 évben több mint 450 millió facsemetét ültettek el és 9500 tonna makkot vetettek, miközben folyamatosan növelik az úgynevezett örökerdők területét. Ősszel pedig az állami erdőgazdaságok fásítási mintaprogramot kezdtek, 550 hektár új erdőt ültetnek az országban.

Forrás: OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László