"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hagyományápoló kiskunsági szakestély

Hagyományápoló kiskunsági szakestély

2015. november 20-án az OEE Kecskeméti Helyi Csoportja és az OMBKE Kecskeméti Helyi Szervezete, immáron 17-ik alkalommal tartotta meg, ezúttal először Kecskeméten, a közös évzáró hagyományápoló szakestélyét.

A rendezvénynek a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotel földszinti nagyterme adott otthont. A meghívást elfogadó erdész, bányász és kohász szakembereket, a KEFAG Zrt. részéről Sulyok Ferenc vezérigazgató, egyben helyi csoport elnök és Koczka Zoltán vezérigazgató helyettes, HCs titkár fogadták.

A résztvevők már délután 6 órától gyülekeztek a helyszínen és baráti beszélgetések közepette elevenítették fel az elmúlóban lévő év eseményeit. A társasághoz ezúttal is csatlakoztak a Miskolci Gépészekért Alapítványt képviselő gépészmérnök kollégák. A kellemes beszélgetés alatt – újdonságként - a kivetítőn az elmúlt 10 év találkozóinak és közös rendezvényeinek képei futottak, melyeken nagyon sokan jó érzéssel ismerték fel magukat és emlékeztek a közös élményekre.

A selmeci hagyományokat éltető Szakestély este 7 óra után vette kezdetét, melyen az egybegyűltek Szűcs Imre alias Lenint választották meg elnöknek, aki Major domusnak Koczka Zoltán alias Kocek-et jelölte ki. A háznagy megnevezte a további „szalagos tisztségviselőket”. Cantus Praeses-eknek Gácsi Zsolt alias Dokit és dr. Bárány Gábor alias Tádét, Kontrapunktnak Dánfy László alias Bubut.

A himnuszok felhangzása és a Házirend hitelesítése után a többi nem szalagos tisztségviselő is felkérést kapott hivatala lelkiismeretes végzésére. Az elnöki „komoly pohár” ez alkalommal az államerdészet megkérdőjelezhetetlen tisztasága mellett érvelt utalva a közelmúlt eltúlzott sajtóvádjaira.

Ezt követően Dánfy László vetített képes illusztrálás mellett megemlékezett a Védőszentekről és a velük kapcsolatos mondák felelevenítése után, a Szent Hubertus fohász és a Szent Borbála himnuszima felolvasásával zárta felszólalását. Számos komoly és vidám hangvételű hozzászólás közül megemlítjük Koczka Zoltán megemlékezését Dr. Barányi Lászlóról a KEFAG Zrt. jogelődjének volt legendás igazgatójáról. Említésre méltó még Bognár Gábor alias Pagát 20 évet átívelő visszaemlékezése az első kecskeméti bányász, kohász, erdész szakestélyről, valamint Kismarczi Attila alias Marci az alföldi erdőgazdálkodás szép példáit felidéző és egyben féltő elemzése.

Jó volt hallgatni a rendezvény Ultra supra veteranissimusának a 84. éves Beliczay István alias Cicvareknek az 1956-ban Kanadába emigrált soproni diákok emlékére a millecentenárium évében, 1996-ban telepített tompai emlékerdő létesítéséről szóló hozzászólását.

Jó néhány további selmeci nóta intonálás után a jól sikerült szakestély hivatalos befejezését követően a résztvevők kisebb csoportokban folytatták a baráti beszélgetést ezzel is segítve a jelen lévő fiatalabb új kollégák beilleszkedését a már jól összeszokott rutinos csapatba.

Forrás: OEE Kecskeméti HCs

Szerző: Dánfy László

Fotók: OEE Kecskeméti HCs

Hírszerkesztő: Nagy László