"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Évzárás a Budakeszi Vadasparkban

Évzárás a Budakeszi Vadasparkban

Az OEE Erdők a Közjóért Szakosztálya idei évzáró szakosztályülését a Budakeszi Vadasparkban tartotta.

A szakosztálytagokból álló 20 fős csapatunkat Szabó Miklós és Jóba Katalin, a Vadaspark dolgozói fogadták. Röviden ismertették az idei évben harminchat éves Vadaspark történetét, kialakulásának főbb állomásait. Megtudtuk, hogy a park a Kárpát-medencében honos gerinces állatokat mutatja be természetes környezetükben.

Bemutatójukat Tollner György, az erdőgazdaság korábbi vezetője egészítette ki érdekes információkkal. Szó esett az év során szervezett számos programról, amelyet a Vadasparkban rendeznek a vadvilág megismerése céljából a különböző korosztályok számára. A beszélgetést követően megtekintettük a felújításon átesett, nemrégiben átadott fogadó épületet, amelyet a kor elvárásainak megfelelően akadálymentesítettek is. Gondolva a kisgyermekes családokra, „terepjáró” babakocsik állnak rendelkezésre, amelyeket a családok a belépés után ingyenesen igénybe vehetnek.

A séta során idegenvezetőnk egyik kedves szakosztálytagunk lánya, Jóba Katalin volt, aki élvezetes, részletekre kiterjedő előadást tartott a Vadaspark minden lakójáról. Elsőként a nagyvadas részt jártuk be, ahol a Kárpát-medence mostani és egykor honos nagytestű állatait figyelhettük meg. Erdeink gyakori nagyvadjai mellet láthattuk a visszakeresztezésekkel kialakított őstulok, valamint a világviszonylatban is ritka Przsevalszkij-ló egyes példányait. Ezen állatok tartásával és szaporításával a Vadaspark a bemutatáson túl a génmegőrzés terén is fontos feladatot lát el.

Különösen nagy népszerűségnek örvendtek a csapat körében a napjainkban hazánkban újra megtelepedő nagyragadozók, a medve, farkas és hiúz. A medve és farkasok látványetetése során tapasztalhattuk, hogy milyen szoros kapcsolat alakult ki a gondozó és állat között.

Ezt követően sétánkat a kisemlősök között folytattuk, ahol szintén sok érdekes információt tudtunk meg az egyes fajokról és az itt élő állatok szokásairól. Vezetőnk valóságos párbeszédet folytatott az aranysakállal és a rókák is a tenyeréből ettek, sőt a kedvünkért a beszélő holló is megszólalt. A több mint két órás program részletes betekintést nyújtott a Vadaspark és lakóinak életébe.

Az élményekben gazdag séta után jól esett a gőzölgő babgulyás elfogyasztása, majd következett a szakosztályülés hivatalos része. Ennek keretében sor került a 2015. év szakmai programjának értékelésére, amelyet a szakosztálytitkár tartott. A szakosztály jelenlévő tagjai a beszámolót egyhangúlag elfogadták. Ezt követően a 2016-os év programjaira, munkatervére vonatkozóan hangzottak el javaslatok, amelyek a jövő év elején az évnyitó rendezvényen kerülnek véglegesítésre.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Vadaspark vezetőségének a kitűnő programot és azt, hogy a szakosztályülésnek helyet biztosított.

További képeket az Egyesületi események képgaláriában böngészhet!

Forrás: OEE Erdők a Közjóért Szakosztály

Szerző: Miklós Tamás

Fotók: OEE Erdők a Közjóért Szakosztály

Hírszerkesztő: Nagy László