"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

"Gyalogos vándortábor-vezető” akkreditált pedagógus továbbképzés

"Gyalogos vándortábor-vezető” akkreditált pedagógus továbbképzés

Tisztelettel felhívjuk szíves figyelmüket a „Gyalogos vándortábor-vezető” akkreditált pedagógus továbbképzésre, amelyet a 2017 nyarán induló erdei vándortáborok kapcsán hirdetett meg a Testnevelési Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület.

A tanfolyam elvégzése a pedagógus továbbképzési rendszeren belül 30 kreditpontot jelent, a vándortáborokat szervező, kísérő tanároknak pedig a táborok során térítésmentes részvételt és táborvezetési napidíjat is jelent az eredményes vizsga.

A vándortáborok hagyományának felélesztése nagy lehetőség arra, hogy a felső tagozatos és középiskolás diákok szervezett, biztonságos keretek között, de saját baráti társaságukban, iskolatársaikkal közösen, tanáraik vezetésével szerezhessenek életre szóló élményeket. A pedagógusok a képzés segítségével az élmények átadásából és országunk kincseinek természetközeli, kézzel fogható megismertetéséből vehetik ki aktívan a részüket. A 30 órás tanfolyamot elvégző szakemberek számára ingyenes a vándortáborokon való részvétel és a táborok időtartama alatt napi bruttó 10 000 forintnyi táborvezetési díjban részesülnek.

A továbbképzésen a pedagógusok többek között megismerik a túrázáshoz, táborozáshoz szükséges normákat, szabályokat és jogszabályokat, alkalmassá válnak a veszélyhelyzetek elkerülésére, az esetleg szükséges egészségügyi feladatok ellátására, továbbá térképolvasói és tájékozódási gyakorlatra is szert tesznek.

Az akkreditált vándortábor-túravezetői tanfolyamra való jelentkezés határideje: 2017. május 5. Az elméleti képzés Budapesten lesz, míg a gyakorlati ismereteket az egyes útvonalakhoz kapcsolódó helyszíneken sajátíthatják el a tanárok. A pontos időpontok és helyszínek:

Elméleti képzési rész (10 óra)

május 13. (szombat) 9.00-18.00, Bp. Testnevelési Egyetem

május 21. (vasárnap) 9.00-18.00, Bp. Testnevelési Egyetem

május 27. (szombat) 9.00-18.00, Bp. Testnevelési Egyetem

Gyakorlati képzés időpontok (10 + 10 óra):

május 19-20. – Ugod, Huszárokelőpuszta, Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

május 20-21. – Kóspallag, Kisinóci Turistaház

május 26-27. – Almamellék, Sasrét Vendégház

május 27-28. – Kismaros, KISMAGOS Környezeti, Nevelési és Ökoturisztikai Központ

június 19-20. – Budapest, Hármashatár-hegyi Turistaház

június 20-21. – Tar, Fenyvespusztai Erdei iskola

június 21-22. - Budapest, Hármashatár-hegyi Turistaház

A továbbképzésre elsősorban a következő szakemberek jelentkezését várjuk:

  • Olyan pedagógusokat, akik potenciálisan kirándulásokat, túrákat, táborokat vagy vándortáborokat szerveznek.
  • A Bejárható Magyarország kerettantervet bármely formában megvalósító iskolák pedagógusait, továbbá ökoiskolák pedagógusait, dolgozóit.
  • Intézményi természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, egyesületek, körök vezetőit és segítőit, amennyiben rendelkeznek megfelelő pedagógiai alapképzettséggel.
  • A honismeretet előtérbe helyező, az egészséges életmódot preferáló intézmények dolgozóit.
  • Cserkészvezetőket és szervezett természetjárókat.

A képzés díja kedvezményesen 10 000 Ft/fő, a képzésen való részvételt az Erdei Vándortábor program támogatja. A képzés díja tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás díját, a gyakorlati oktatás szállás (1 éjszaka turistaházi elhelyezéssel) és étkezés (ebéd-vacsora-reggeli-ebéd) vonatkozású költségeit, a tananyagot és a vizsgadíjat.

A sikeres vizsgát tett pedagógusok államilag elismert tanúsítványt kapnak, és jogosultak lesznek az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett erdei vándortábor program táborszervezőknek és kísérőknek szóló kedvezményeinek igénybevételére.

Jelentkezés és további információ a gyalogos vándortábor-vezetői továbbképzésről:

Testnevelési Egyetem – Felnőttképzési Csoport

Tel.: 487-9286, 487-9272, 487-9247

Kattintson a szövegkapcsolóra!

-----------------------------------------------------------------------------------------

A magyar kormány támogatásával létrehozott Vándortábor program régi hagyományokat elevenít fel, egyben új lehetőséget nyújt a hazai diákok számára, akik erdei és vízitúrázás közben fedezhetik fel Magyarország természeti és kulturális értékeit. A hegyek, völgyek és folyók legszebb szegleteit feltáró, változatos túrák a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében, együttműködésében valósulnak meg. Az április 15-én elindult www.vandortabor2017.hu oldalon tematikus formában, választható aloldalakon található információ a vándortáborokról, valamint itt érhető el a jelentkezéshez szükséges online pályázati űrlap is.

A vízi vándortáborokban összesen négy útvonalon, a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán vehetnek részt a gyerekek. A 6 napos, 5 éjszakás tábor ára fejenként 18 000 forint.

Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon, a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben, mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek majd el az iskolai csoportok, ennek részvételi díja fejenként 22 000 forint.

További információ:

www.vandortabor2017.hu

www.erdeivandor.hu
www.vizivandor.hu

Forrás: OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László