"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Halász Aladár emlékülés és emlékfaültetés Répceszemerén

Halász Aladár emlékülés és emlékfaültetés Répceszemerén

Az Országos Erdészeti Egyesület Közgazdasági Szakosztálya és a Soproni Helyi Csoport szervezésében a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Répceszemerei Önkormányzat támogatásával Halász Aladár (1921-2012) Pro Silva Hungariae és Bedő-díjas erdőmérnök, szakíró, a FAO Erdészeti Bizottságának egykori elnöke, az Országos Erdészeti Egyesület tiszteletbeli tagja születésének 100. évfordulója alkalmából október 27.-én szülőhelyén Répceszemerén emlékülés került megrendezésre.

A Közgazdasági Szakosztály emlékülés megszervezéssel fejezte ki alapító tagja előtti tiszteletét. Az emlékülésen megjelenteket köszöntötte Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár és Radics László polgármester.

Zambó Péter államtitkár köszöntőjében Halász Aladár közösségépítő munkáját és emberi nagyságát méltatta. Radics László polgármester a Halász család és Répceszemere kapcsolatát mutatta be, kiemelve annak a szellemi környezetnek és múltnak a fontosságát, amiben Halász Aladár nevelkedett.

Dr. Schiberna Endre és Prof. Em. Dr. Lett Béla előadásukban Halász Aladár gazdag életútját mutatták be, kitérve munkásságának a kutatásban való hasznosulására.

A további előadások az aktuális közgazdasági kérdéseket tárgyaltak. Pap László az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály főosztályvezetője a 2022. évben várható erdőgazdálkodási támogatási rendszerről, valamint az erdő alapú gazdaság fejlesztésének stratégiai kérdéseiről tartott előadást.

Dr. Borovics Attila az erdőgazdálkodás és faipar fejlesztési lehetőségeiről tartott áttekintést, amelyek tevékenységükkel érdemben befolyásolhatják az erdőgazdálkodással elérhető és fatermékek használatából fakadó szénelnyelést, valamint hozzájárulhatnak a fával történő anyag-helyettesítések nagyobb arányához.

Az előadások után a résztvevők Halász Aladár emlékére egy hársfát ültettek el, ami keretében Elmer Tamás főtitkár osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel és Halász Aladár lánya, Katalin mondott köszönet a megemlékezés megszervezéséért.

Az esemény zárásaként Endrédy János Répceszemeréért Egyesület tiszteletbeli elnöke és Körmendy János Répceszemere díszpolgára vezetésével a község nevezetességei kerültek megtekintésre.

Majd a résztvevők a RUISZ díszfaiskolát tekintették meg a családi vállalkozás egyik tulajdonosa vezetésével. A RUISZ díszfaiskola 7,5 ha termőterületen gazdálkodik, a termesztést 6 000 négyzetméter fóliaház segíti. Konténerben és szabadföldben fenyőféléket, cserjéket, törpe örökzöldeket nevelnek és forgalmaznak.

Forrás: OEE Közgazdasági Szakosztály

Szerző: Takács Tibor

Fotók: Kövi Tímea, Kovács Tamás

Hírszerkesztő: Nagy László