"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén már a határon túlról is indulnak vándortáborok

Idén már a határon túlról is indulnak vándortáborok

Idén már a határon túlról is indulnak vándortáborok, amelyek 36 útvonalon és majdnem 900 turnusban várják a táborozókat - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda kedden az MTI-vel. Az idei táborokról is szó volt a Vándortábor konferencián, amelyet csaknem négyszáz, többségében a programot szervező pedagógus részvételével rendeztek meg Budapesten, az Eiffel Műhelyházban.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos 2017-ben egy régi hagyományt felélesztve indította útjára a Vándortábor programot, amelyben felsőtagozatos és középiskolás diákok fedezhetik fel az aktív kikapcsolódás örömét és Magyarország szépségeit. 2018-tól az erdei és a vízi mellett már kerékpáros táborokat is választhattak a diákok, 2020-tól pedig zarándoktáborokkal egészült ki a programkínálat. A táborokban eddig több mint 40 ezer diák és majdnem 3 ezer pedagógus vehetett részt.

A közlemény szerint a kormánybiztos jelentette be azt a megállapodást, amelyet a MÁV és a GYSEV társasággal sikerült megkötni, miszerint az idén a vándortáborozók 90 százalékos kedvezményt kapnak azokon a vasúti járatokon, amelyek a táborral kapcsolatos utazásokhoz szükségesek.

Ezen felül a tavaly nagy sikert aratott Vándorviadalt idén is megrendezik; a selejtező márciusban kezdődik, a döntő versenyt pedig június 16. és 22. között tartják.

Az egyhetes táboron való részvétel összköltsége 36 ezer forint lesz, ebbe a melegétel és a szállások, programok költsége is beletartozik - jelezték. Úgy folytatták, az elmúlt évekhez hasonlóan azok a tanárok, akik vándortábort szerveznek, 100 ezer forintos javadalmazásban részesülnek.

A közlemény szerint a Vándortábor konferencia záróelőadását Böjte Csaba ferences szerzetes tartotta, aki beszélt az erdélyi kerékpáros vándortáborokról. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ) közösen két útvonalat is szervez, amelyből az egyik Petőfi és Ady életútjának fontos állomásait fogja végig követni Székelyhídról indulva a Partiumban, a másik útvonalon Székelyföld nevezetességeit ismerhetik meg a vándortáborozók.

A szervezésben és a lebonyolításban az elmúlt évekhez hasonlóan az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a MAKETUSZ, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) vesz majd részt.

A jelentkezés január 31-én indul a vandortabor.hu felületen - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Forrás: MTI

Fotók: Erdei Vándor

Hírszerkesztő: Nagy László