"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kaán Károly szoboravatás az FM árkádjai alatt - képgaléria!

Kaán Károly szoboravatás az FM árkádjai alatt - képgaléria!

Egyenes jelleme, elszánt munkája, alkotó szelleme, erős vezető egyénisége ma is iránymutatást jelent - mondta ünnepi beszédében dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az FM Kossuth téri épületének árkádjai alatt tartott  ünnepségen, ahol Wagner Károly és Bedő Albert mellszobrai mellett mostantól neves erdész elődünk, Kaán Károly is méltó helyet foglal el a magyar agrárium jeles személyiségeinek szoborpanteonában.

Az erdőmérnökre, gazdaságpolitikusra, államtitkárra, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjára, az Országos Erdészeti Egyesület egykori alelnökére, tiszteletbeli tagjára születésének másfél évszázados jubileuma alkalmából emlékeztek az ágazati és egyesületi vezetők, az egyesületi tagok és erdészkollégák.

Példaértékű gondolatait, ötleteit és újításait képes volt átültetni a gyakorlatba, méghozzá úgy, hogy minden lépését kitartó háttérmunka előzte meg. A magyar erdőgazdálkodás reformere is volt - emelte ki a miniszter. A hazai természetvédelemben is úttörő szerepet töltött be,  sokat tett nemzetünk természeti értékeinek megóvása és fenntartása érdekében. Fontos lépés volt, hogy előkészítette az első természetvédelmi törvénynek is tekinthető 1935-ös erdőtörvényt - emlékeztetett beszédében Fazekas Sándor.

Hazánk területének negyedét gondozó erdészet újabb nagyszerű elismerése a mai alkalom, mikor egykori hivatala bejáratánál állítunk emléket erdész nagyságunknak - kezdte ünnepi beszédét Kiss László az OEE általános alelnöke. Kaán Károly értékeinek egyetemességét, maradandóságát jól bizonyítja, hogy egymástól eltérő társadalmi rendszerekben is vita nélkül méltányolták munkásságát. Életművének gerincét a modern, komplex szemléletű erdőgazdálkodás eszmerendszerének megteremtése jelentette - emelte ki az alelnök, majd Mihályi Zoltán szavaival zárta köszöntőjét: "Adja a Magyarok Istene, hogy Kaán Károly dús örökségével mindig a magyar erdőgazdaság javára sáfárkodjanak utódai, Széchenyi szellemében: Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jövő!."

Kaán Károly mellszobrát Fazekas Sándor miniszter, Kiss László OEE alelnök és a család képviseletében Farkas Dániel Kaán Károly dédunokája leplezte le, majd a földművelésügyi miniszter és dr. Bitay Márton Örs államtitkár helyezte el a tisztelet koszorúját.

Kiss László alelnök ünnepi beszédében külön megköszönte két tagtársunknak, dr. Sárvári Jánosnak és Luzsi Józsefnek, hogy a nagy erdész elődünkhöz méltó  módon éltek a tagsági adakozás nemes példájával és jelentős összeggel támogatták a műalkotás létejöttét.

Az ünnepség Wagner Károly és Bedő Albert szobrának megkoszorúzásával, majd egyesületi könyvbemutatóval folytatódott. Az ünnepi alkalmomra megjelent megújult kiadású Kaán-emlékfüzetetet Szakács László, a  Gyökerek és Lombok erdész életrajz-sorozat 10. kötetét Pápai Gábor, míg a kaszói vándorgyűlésen debütált OEE Almanach első kötetét dr. Sárvári János ismertette.

Az ünnepségről további fényképek az Egyesületi események képgalériában nézhetőek meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: OEE

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok