"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

XXVII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny

XXVII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny

Az Agrárminisztérium fővédnökségével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pedagógiai Oktatási Központok, a Benkő Gyula Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület (Mezőtúr), Mezőtúr Város Önkormányzata, a Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola és Óvoda (Mezőtúr), az Országos Erdészeti Egyesület, az Alföldkutatásért Alapítvány (Kisújszállás), a TermészetBÚVÁR Alapítvány, a Karcagi SzC Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, és Kollégiuma (Mezőtúr), a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Versenyért Alapítvány, a NEFAG Zrt. (Szolnok) a 2018/2019. tanévre 5-6. osztályos tanulók részére meghirdeti a XXVII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Versenyt.

A verseny célja:

A különböző iskolatípusban tanuló 5-6. osztályos gyerekeknek lehetőséget biztosítani a megmutatkozó tehetségeik kibontakoztatására: környezetük önálló megfigyelésében, a terepmunka gyakorlásában, a kutatómódszerek önálló alkalmazásában, mondanivalójuk kiselőadás során történő kifejtésében.

A verseny ismeretanyaga:

A 4-5-6. évfolyamon feldolgozott tananyaghoz kapcsolódik. Természetismereti, környezetismereti, biológiai, földrajzi, alapismeretek, vizsgálatok, kibővítve a lakóhelyi környezet és a hazai erdők élővilágának bemutatásával. Valamint a verseny keretében szervezett terepgyakorlat tapasztalataival, és a Duna-Dráva Nemzeti Parkról és a Bükki Nemzeti Parkról szerzett ismeretekkel.

A verseny alapirodalma:

A verseny ismeretanyagát feldolgozó tankönyvek, amelyek az érvényes tankönyvjegyzékben szerepelnek. Kaán Károly élete és munkássága. A TermészetBÚVÁR című lap 2018. 3-4-5-6. és a 2019. 1. számaiban szereplő ajánlott irodalom a felkészüléshez. A poszter, a virágkalendárium és az útravaló rovatokhoz kapcsolódó képek és szöveges információk (2019. 2. szám csak az országos döntőben szerepel) A Duna-Dráva Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park alapvető ismerete a TermészetBÚVÁR által megjelentetett leporelló segítségével. (megrendelhető e-mailen: tbuvar@t-online. hu, vagy a szerkesztőség címén: 1132 Budapest, Victor Hugo u. 18-22.).

A verseny fordulói:

  1. 1.    Iskolai/házi forduló: 2019. március 8. (péntek) 14 óra

A verseny első fordulóját a versenybizottság által biztosított egységes feladatlappal az iskolákban a szaktanárok szervezik meg. Az iskolai forduló feladatai elsősorban a tankönyvjegyzékben szereplő könyvek ismeretanyagára épülnek. A központi feladatlapokat és javítókulcsokat a verseny előtt 2 nappal a megyei versenyfelelős küldi meg e-mail-ben az iskola igazgatójának. (A megyei versenyfelelősök 4 nappal a verseny előtt e-mailben kapják meg a versenybizottságtól a feladatlapokat és a javítókulcsokat).Az iskola feladata a feladatlapok nyomtatása, a verseny lebonyolítása ésaz értékelés.

A megyei versenyre jutott versenyzők adatait (név, iskola, felkészítő tanár, a házi verseny résztvevőinek száma) 2019. március 14-ig kell eljuttatni a megyei versenyszervezőkhöz,akik 2019. március 20-ig továbbítják a nevezéseket a versenybizottság titkárának.(Dr. Krizsán JózsefnéE-mail: kaankaroly@freemail.hu)

A központi feladatlap 100 pontos, megoldásának időtartama 70 perc.A megyei (fővárosi) fordulóba tagintézményenként és évfolyamonként maximum 3-3 tanulót lehet nevezni.

  1. 2.    A megyei (fővárosi) forduló: 2019. április 26. (péntek) 10 óra

A megyei a fordulót a Pedagógiai Oktatási Központok versenyfelelősei az erdőgazdaságok segítségével szervezik meg.A versenyzők az írásbeli forduló értékelése alatt a versenyhelyszín közelében szakmai programon vagy terepgyakorlaton vehetnek részt.

A verseny szakmai anyagait (feladatlapok, javítókulcs) a versenybizottság biztosítja. A dolgozatokat központi javítókulcsok alapján a helyi versenybizottság értékeli és javítja. A megyékben a legmagasabb pontszámot elért ötödikes és hatodikos tanuló közül az juthat az országos döntőbe, aki a versenybizottság által biztosított újabb feladatlapot jobb eredménnyel oldja meg. A fővárosból a legmagasabb pontszámot elért 3 ötödikes és 3 hatodikos tanuló jut be az országos döntőbe. A megyei verseny eredménylistáját (név, iskola, felkészítő tanár, pontszám) a versenybizottság titkárának Dr. Krizsán Józsefnénak 2019. május 3-ig kell elküldeni E-mail: kaankaroly@freemail.hu

  1. 3.    Országos forduló: 2019. május 24-25-26. (péntek-szombat-vasárnap)

Helye: Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola és Óvoda, 5400 Mezőtúr, Kossuth L. út 2.

Résztvevők: A megyei döntők legjobb 5. vagy 6. osztályos tanulója (megyénként egy fő, Budapestről összesen 6 fő juthat az országos döntőbe, de egy intézményből maximum 2 fő.

A döntő írásbeli-, szóbeli fordulóból és terepgyakorlatból áll. A szóbeli fordulón 5 perces kiselőadás keretében a versenyző beszámol saját kutatásai, megfigyelései alapján a lakóhelye vagy tágabb környezete (megyéje, régiója) természeti és környezeti értékeiről, azok állapotáról, a károsodások megelőzésének lehetőségeiről. Téma lehet: az élővilág (például: erdeink, őshonos növények és állatok, stb.) átalakulása, de bemutathatók az életmód és a foglalkozások, illetve a környezetvédelmi hagyományok, akciók is.

Demonstrációként felhasználható: fotó, videofilm, számítógépes prezentáció.

Az országos forduló része a poszter verseny. Egy A/1-es méretű posztert (akasztóval együtt) kell készíteni minden résztvevőnek. Ez a poszter alapját képezi annak a kiállításnak, amelyet hagyományainkhoz híven az országos verseny ideje alatt fogunk rendezni.

A poszter témája: A mi erdőnk

A technika tetszőlegesen választható (fotó, rajz, festmény, grafika technikák, kollázs- montázs, esetleg domborműszerű megoldások)

Az országos fordulón a tanulók és a felkészítő tanárok részvételi díja a támogatási pályázat döntésétől függően alakul.

A versenyeredmények közzététele:

2019. május 26-án Mezőtúron a záróünnepségen, valamint a TermészetBÚVÁR 2019/4. számában és az Interneten a http://tbuvar.hu/, www.kaankaroly.hu, www.oee.hu honlapokon tekinthetők meg az eredmények. A háromnapos versenyről video- és fotódokumentáció készül. A korábbi versenyek video anyagai az interneten elérhetők. YouTube: Kaán Károly verseny.

A verseny díjazása:

A fődíjas tanulók és felkészítő tanáraik (3-3 fő) Kaán Károly Emlékérmet (Az Emlékérem alkotója: Györfi Sándor Kossuth, Munkácsy és Mednyánszky – díjas szobrászművész.) és tárgyjutalmat kapnak. A TermészetBÚVÁR Alapítványtól a magazin egy éves előfizetését, könyvsorozatot és CD- kiadványokat, továbbá az Erdészeti Lapok és A mi erdőnk egy éves előfizetését, természetismereti táborozási lehetőséget, tárgy-és könyvjutalmat kapnak. További díjak: az elméleti fordulón, a terepgyakorlaton valamint a kiselőadáson kiemelkedő eredményt elért versenyzők tárgyjutalomban részesülnek. Az országos forduló résztvevői kedvezményes táborozási lehetőséget kaphatnak a XIX. Kaán Károly természetismereti táborban (Szolnok, Kaán Károly út 71. NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház). Minden döntőbe jutó tanuló (25 fő) és felkészítő tanáraik emléklapot kapnak. Külön elismerésben részesülnek a kettő vagy több alkalommal visszatérő felkészítő tanárok.

Forrás: Országos Természet és Környezetismereti Versenyért Alapítvány

Hírszerkesztő: Nagy László