"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fontos kamarai szövetséges az erdészeti egyesület

Fontos kamarai szövetséges az erdészeti egyesület

Az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésén részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is, aki méltatta a NAK stratégiai partnerének számító egyesületet és annak kiemelkedő alapítóját is.

Idén ünnepli alapításának százötvenedik évfordulóját az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A szervezet sorrendben 147. vándorgyűlése – az egyesületalapító-főtitkár Bedő Albert tiszteletére az erdélyi Kovászna megyei Sepsikőröspatakon – június 22-én kezdődött és 25-éig tartott.

Az eseményen részt vett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is, aki beszédet mondott Bedő Albert szobrának megkoszorúzása és az év erdésze verseny díjátadója alkalmával is. Megemlékezett az alapítóról, az erdészszakma egyik legkiemelkedőbb személyiségéről, aki erdőmérnökként végzett a selmeci Bányászati és Erdészeti Akadémián. Felidézte örökérvényű mondatát, miszerint „szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel, egyetértéssel és összetartással”.

Győrffy Balázs kiemelte, hogy az életét az erdészetnek szentelő Bedő Albert tudományos munkásságát is számos írásmű bizonyítja, valamint a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjai közé választották, székfoglaló értekezését is Magyarország erdőségeiről tartotta. Pályája során több tisztséget is vállalt: volt erdőmester, főerdőtanácsos, a Földmívelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium alatt földművelésügyi államtitkár lett. Mindemellett ő dolgozta ki az első magyar erdészeti törvényt is. Győrffy szerint nem véletlen, hogy róla nevezte el az egyesület az 1957. november 4-én alapított OEE Emlékérmet is.

Az emlékérem az évtizedek alatt az erdészeti szakma által legnagyobbra értékelt kitüntetésévé vált, amelyeket a vándorgyűléseken osztanak ki az arra érdemeseknek, így most is – jegyezte meg a NAK vezetője. – Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar erdészet máig érvényes alapjait Bedő Albert tette le. Az utódoknak, így nekünk is, kötelességünk jól gazdálkodnunk a ránk ruházott lehetőségekkel, valamint a fenntartható fejlődés és az utánunk következő generáció érdekében az elődökhöz hasonlóan tovább kell gazdagítanunk a magyar nemzet erdészeti értékeit.

Mint mondta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára megtisztelő, hogy egy ilyen nagy formátumú személy alapította és nagy múltú szervezet, mint az Országos Erdészeti Egyesület a kezdetek óta a NAK stratégiai partnere. Az egyesület egyike volt annak a tizenkét szervezetnek, amelyek közös listát állítottak a 2013-as kamarai választásokra, és az elsők között volt, amelyekkel a kamara együttműködési megállapodást írt alá. Az ágazatot érintő szakmai ügyekben azóta is folyamatosan egyeztetünk egymással, de együttműködésünk az egyesülettel, illetve annak tagjaival más területeken is eredményes. Az egyesület munkájára, véleményére a jövőben is nagyban számítunk, hiszen komoly kihívások állnak előttünk – tette hozzá.

A napjainkban mintegy 3500 fős tagságot számláló Országos Erdészeti Egyesület alapítása óta a magyar vidék felemelkedéséért dolgozik. Az egyesület az erdélyi és a felvidéki magyar szakemberek bevonásával komoly hangsúlyt fektet a Kárpát-medence erdészeti értékeinek megőrzésére, amelyek fontos alapot jelentenek a jövő fenntarthatósági kihívásaival kapcsolatos válaszok kidolgozásában. Az egyesület által minősített erdészeti erdei iskola hálózatába tartozó intézmények évente 50 ezer gyermeket fogadnak a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon. Az OEE a társadalom erdőkkel kapcsolatos felelős gondolkodását segíti ismeretterjesztő programjaival, mint például az „Év fája” mozgalom vagy az „Erdők Hete” rendezvénysorozat létrehozásával. A tagok jellemzően magyarországi állami és magánerdészeteknél, az erdészeti és természetvédelmi hatóságoknál, a kutatási, a képzési vagy éppen az erdőpedagógiai területen dolgozó szakemberek, de Erdélyből is több mint 150 erdész vesz részt aktívan az egyesület munkájában.

Forrás: NAK

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László