"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megjelent az Egyesület kiadásában Madas András önéletírásának második kötete

Megjelent az Egyesület kiadásában Madas András önéletírásának második kötete

Édesapánk, dr. Madas András önéletrajzi írásának második kötete 2015. december elején jelent meg az OEE gondozásában.

A visszaemlékezések első kötete a Muck-Madas család történetét, az ifjúkor idejét, a kárpátaljai pályakezdést, majd a második világháborút követő két és fél évi hadifogság eseményeit öleli fel, végül a hazatérés és családalapítás történetével fejeződik be. A második kötet vezérfonala a szakmai élet: az erdészet, a mezőgazdaság és a tervgazdálkodás háború utáni története a hetvenes évek közepéig.

Édesapánk visszaemlékezéseit 1990 és 2003 között írta, eredetileg nekünk, a négy lányának szánta emlékül. A hét kötetben, összesen 2500 oldal terjedelemben elkészült írást a családtagok kapták fénymásolva, bekötve – az éppen elkészült kötetet általában karácsonyi ajándékként. Emlékiratait egy régi családi írógépen kezdte el írni öt példányban, másolópapír segítségével. A számítástechnika fejlődésével, idős korában tanulta meg a szövegszerkesztést, ezzel vált lehetővé, hogy ez a nagy terjedelmű munka megszülethessen.

Az eredeti visszaemlékezés nagyjából időrendben követi az eseményeket, de sok történelmi magyarázattal, számos baráti és családi levéllel, hivatali és szakmai fejezettel. Még életében kollégái biztatták édesapánkat, hogy a memoár szakmai részét meg kellene jelentetni, de ehhez már nem volt ereje. Az OEE vezetőségének jóvoltából – akik a könyv kiadását lehetővé tették – ránk, az utódokra hárult a feladat, hogy a visszaemlékezésekből a szakmai, illetve a nyilvánosság számára is érdeklődésre számot tartható részeket két kötetbe szerkesztve bemutassuk. A két kötet 100 év eseményeit öleli át, 1875-ben kezdődik, amikor az erdész nagypapa, Muck Endre, Sopron város szolgálatába lép, és 1975-ig tart, amikor édesapánkat felmentették miniszterhelyettesi megbízatásából és nyugdíjazták. Utána még 34 évet élt, végig szellemi aktivitásban.

Az örömbe, hogy ez a két kötet megjelenhetett, egy kis félelem is vegyül részünkről, hiszen nekünk – a családtagoknak – egészen mást jelent ez a könyv, mint barátainknak, ismerőseinknek, kollégáknak. Lehetnek olyan olvasók, akik még ismerték édesapánkat, ismerték a család idősebb tagjait, ők nyilván a közös élményeket, ismerősöket keresik a sorok között, ám az olvasók többsége – úgy gondolom – már csak mint a történelem egy szeletét veszi kézbe ezt a munkát.

Így most újraolvasva-szerkesztve az emlékiratokat, olyan érzés járt át, mintha beszélgetnék édesapámmal, hiszen írásban is azokat a szófordulatokat használja, amelyeket a beszélgetések során is használt, és fantasztikus memóriájában megőrizte a legrégebbi dolgokat is, amelyek már régen feledésbe merültek volna. Minket gyerekként persze igyekezett megkímélni minden – főleg politikai eredetű – gondtól, bajtól.

Aki a könyvet végigolvassa, a végére rájön, hogy az egész mű egy hitvallás a nehéz és hosszú XX. századot végigélő erdőmérnök, gazdasági tervező, külföldi szakmai szervezetek munkájában részt vevő szakember, négygyermekes családapa életéről.

Madas András önéletrajz írásának második kötete, mint Egyesületi kiadvány, megrendelhető, kapható az OEE Titkárságán, 2500 Ft+ÁFA áron.

 

Forrás: OEE

Szerző: Madas Anna

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László