"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megjelent az OEE Szaktudás Füzetek 3.: „Erdő és víz - Erdészeti vízgazdálkodás” – letölthető!

Megjelent az OEE Szaktudás Füzetek 3.: „Erdő és víz - Erdészeti vízgazdálkodás”  – letölthető!

A Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlése alkalmából - melynek idén a házigazdája a Bakonyerdő Zrt. állami erdőgazdaság és helyszíne a balatonparti Zánka -  megjelent, a 2022-ben útjára indított OEE Szaktudás Füzetek kiadványsorozat következő, immár harmadik része, mely a jelenkori és jövőbeni erdőgazdálkodás egyik legfontosabb szakmai kérdéskörét, az erdő és víz, erdészet és vízgazdálkodás témáját mutatja be.     

Az elmúlt évtizedekben a környezetünkben bekövetkezett változások (klíma, biodiverzitás, vízkörforgalom stb.), s emiatt a társadalom részéről megnyilvánuló fokozódó érdeklődés is ráirányította a figyelmet az erdők és a vízháztartás, az erdőgazdálkodás és a vízgazdálkodás közötti kapcsolat újra-, ill. átértékelésére.

Az OEE Szaktudás Füzetek harmadik száma az „Erdő és víz - Erdészeti vízgazdálkodás” című kiadvány e problémakör megvilágítása céljával készült, erdész és erdőjáró nem erdész olvasók részére, ismeretmegújító és ismeretterjesztő szándékkal.

Az erdők és a vízviszonyok kölcsönös kapcsolatával foglalkozó kiadvány az erdőterület vízháztartásával, az erdőgazdálkodók vízviszonyokhoz való alkalmazkodásával, a vizek erdészeti célú hasznosításával - amelynek kedvező ökológiai és közjóléti hatása is figyelemre méltó - a vízkárok mérséklésével, valamint az erdei vízterek elővilágával összefüggő ismereteket igyekszik összefoglalni, amelyet együttesen erdészeti vízgazdálkodásnak lehet nevezni.

A víz erdőben tartása, a vízpótlás, az erdei vizekkel való gazdálkodás ma fontosabb ügy, mint valaha volt. Erdeink egészsége, léte, ökoszisztémaszolgáltatásaik teljesülése függ ettől. Az erdők fenntartásához, az erdőkkel nemcsak mint faanyaggal, hanem mint a szárazföld legértékesebb ökoszisztémáival való gazdálkodáshoz szükség van víztani-vízgazdálkodási ismeretekre. Ez a szaktudás fontos eleme úgy a közép-, mint a felsőfokú erdészeti szakoktatásnak és a gyakorlatnak egyaránt.

Az erdő és víz kapcsolatára vonatkozóan Roth Gyula professzor örökérvényű szavait idézhetjük: „Magyarországon az erdőgazdálkodás vízkérdés, a vízgazdálkodás kérdése.”

Az idézett gondolat a magyarországi erdei ökoszisztémák fennmaradása (léte, minősége) és fenntartása szempontjából napjainkban egyre fontosabb megállapításnak tekinthető.

A kiadvány célja az emlékeztetés, a figyelemfelkeltés, az erdei vizekkel való gazdálkodásra történő ösztönzés és buzdítás.

A kiadvány az OEE Szaktudás Füzetek menüpontból, a szövegkapcsolóra kattintva tölthető le, pdf. formátumban.

(Tagtársaink nyomtatott formában az Erdészeti Lapok júniusi lapszámának mellékleteként vehetik majd kézbe.)   

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Szerző: Dr. Kucsara Mihály, prof. dr. Gribovszki Zoltán (kiadványszerkesztők) - A sorozatszerkesztő: dr. Csóka György

Fotók: Nyitókép: Nagy László/Erdészeti Lapok, OEE

Hírszerkesztő: Nagy László