"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka

Megkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka

A fákat nem a mának, hanem a jövőnek ültetjük! Győrzámolyon kezdődött meg a Településfásítási Program III. ütemének tavaszi ültetési időszaka. A kezdeményezés indulása óta csaknem 1500 olyan település jut ingyenesen fához, amelynek a lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt.

Három évvel ezelőtt az Országfásítási Program részeként indította útjára a Településfásítási Programot az Agrárminisztérium. A kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy mára több mint 36 ezer sorfa gazdagítja Magyarország kistelepüléseit. A januári igénylés során erre az évre 13 fafajból összesen 10 ezer fa áll rendelkezésre, amelyből tavasszal és ősszel 433 település zöldülhet. Idén tavasszal 2000 fát szállítunk 95 településre. Mindazonáltal a program nem csupán sorfákat biztosít a magyar kistelepülések számára, hanem komplex fásítási csomagot kínál, ingyenesen. A belterületi ültetésre alkalmas, 10-14 centiméter törzskörméretű, fafajtól függően 2-5 méter magas, 3-4 éves földlabdás vagy konténeres sorfák kiszállítását a támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A települések zöldítéséhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága eddig 1,5 milliárd forintnyi támogatást biztosított. A program szakmaisága mindvégig biztosított, koordinátorként ugyanis részt vesz benne az Országos Erdészeti Egyesület, amely egy helyi erdész szakembert is küld az ültetési eseményekre.

Az agrárminisztérium célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek. Ez a munka több területen párhuzamosan zajlik. A Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitika egyaránt támogatja a magán és önkormányzati területek erdősítését, folytatódnak az állami erdőtelepítések, továbbá az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramokat is indítottak. Ezen felül évente 1 millió fát jelent az, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében minden újszülött után 10 fát ültetnek.

Az erdők megmaradása és gyarapodása a jövőnk záloga. Védelmükkel biztosítani tudjuk a biológiai sokféleség megőrzését, az ország környezeti állapotának javulását, és így az egészséges élelmiszerek előállítását is. Fel kell ismernünk, hogy erdeink különleges bánásmódot, megkülönböztetett figyelmet érdemelnek. Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy minél többen vegyék igénybe az erdőtelepítésre elkülönített támogatásokat. Az Országfásítási Program meghirdetése óta 47 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák. Hazánk Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében a korábbi időszaknál háromszor nagyobb, összesen mintegy 310 milliárd forint támogatási keretet irányzott elő a magyar erdőgazdálkodás fejlesztésére.

 

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Fekete István/AM

Hírszerkesztő: Nagy László