"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Nagyerdő napja

A Nagyerdő napja

Hetvenkilenc évvel ezelőtt ezen a napon (október 10-én) nyilvánították védetté a Nagyerdő egy részét; erre emlékezett szerdán az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportja és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete.

A Magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be a Nagyerdő északkeleti sarkának 30 hektáros és 5 kisebb darabját. Ezt követően fonódott szorosan össze a három szó: Debrecen, Nagyerdő és természetvédelem.

Közösen koszorúzták meg a védetté nyilvánításnak emléket állító kopjafát az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportja és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete szerdán a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolában.

Mind felidézték, Nagy Jenőnek, a Tiszántúli Madárvédelmi Egyesület alapítójának köszönheti Debrecen az első természetvédelmi területének létrehozását. A helybeli ornitológus által életre hívott egyesület munkásságának egyik legértékesebb eredménye volt ez, 79 évvel ezelőtt. Javaslatukra a város 1939. október 10-én az ohatitól a Gúthi-erdőig, vagyis összesen 35 helyen és 74 hektáron jelölt ki természeti emléket. Debrecen terjeszkedése miatt, a Nagyerdő teljes területének védelme, és a fellelhető 190 hektár öreg tölgyes megőrzése érdekében, az akkori környezetvédelmi miniszter 1992 tavaszán az egész erdőtömbre kiterjesztette a védelmet.

Napjainkban Hajdú-Biharban a védett terület több mint százezer hektár, ez a megye területének 16 százaléka. – Az elmúlt 79 évben, csak a megyénkre kivetítve a védett területek kiterjedése megszázszorozódott – mondta Gencsi Zoltán erdőmérnök a rendezvényen. Majd megemlékezett az idén 45 esztendős a Hortobágyi Nemzeti Parkról is: – Rakonczay Zoltán, az Országos Természetvédelmi Hivatal egykori elnöke határozatával 1973-ban létrejött hazánk első nemzeti parkja a Hortobágyon. Jelenleg a terület több mint 82 ezer hektár, melyben a vadvíz húszezer hektáron terül el. Fontos kiemelni, hogy 1999-ben az UNESCO felvette a világörökségek listájára – hangsúlyozta az erdőmérnök.

Forrás: Magyar Online

Szerző: Nagy Dóra

Fotók: Derencsényi István

Hírszerkesztő: Nagy László