2018. 10. 17. Ma Hedvig, Ignác, Rudolf névnapja van. Pontos idő: 13:27
Egyesületi hírek

A Nagyerdő napja | 2018-10-10

Csaknem nyolc évtizede védett Debrecen város erdeje

Hetvenkilenc évvel ezelőtt ezen a napon (október 10-én) nyilvánították védetté a Nagyerdő egy részét; erre emlékezett szerdán az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportja és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete.

A Magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be a Nagyerdő északkeleti sarkának 30 hektáros és 5 kisebb darabját. Ezt követően fonódott szorosan össze a három szó: Debrecen, Nagyerdő és természetvédelem.

Közösen koszorúzták meg a védetté nyilvánításnak emléket állító kopjafát az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportja és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete szerdán a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolában.

Mind felidézték, Nagy Jenőnek, a Tiszántúli Madárvédelmi Egyesület alapítójának köszönheti Debrecen az első természetvédelmi területének létrehozását. A helybeli ornitológus által életre hívott egyesület munkásságának egyik legértékesebb eredménye volt ez, 79 évvel ezelőtt. Javaslatukra a város 1939. október 10-én az ohatitól a Gúthi-erdőig, vagyis összesen 35 helyen és 74 hektáron jelölt ki természeti emléket. Debrecen terjeszkedése miatt, a Nagyerdő teljes területének védelme, és a fellelhető 190 hektár öreg tölgyes megőrzése érdekében, az akkori környezetvédelmi miniszter 1992 tavaszán az egész erdőtömbre kiterjesztette a védelmet.

Napjainkban Hajdú-Biharban a védett terület több mint százezer hektár, ez a megye területének 16 százaléka. – Az elmúlt 79 évben, csak a megyénkre kivetítve a védett területek kiterjedése megszázszorozódott – mondta Gencsi Zoltán erdőmérnök a rendezvényen. Majd megemlékezett az idén 45 esztendős a Hortobágyi Nemzeti Parkról is: – Rakonczay Zoltán, az Országos Természetvédelmi Hivatal egykori elnöke határozatával 1973-ban létrejött hazánk első nemzeti parkja a Hortobágyon. Jelenleg a terület több mint 82 ezer hektár, melyben a vadvíz húszezer hektáron terül el. Fontos kiemelni, hogy 1999-ben az UNESCO felvette a világörökségek listájára – hangsúlyozta az erdőmérnök.

A Nagyerdő napja
Forrás: Magyar Online
Szerző: Nagy Dóra
Fotók: Derencsényi István
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt

Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt | 2018-10-10

A Farkasréti temetőben helyezték nyugalomra Egyesületünk Tiszteletbeli Tagját


Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt

Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt | 2018-10-11

12 km hosszú kerékpározásra alkalmas erdészeti utat adott át a Zalaerdő Zrt.


Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt.

Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt. | 2018-10-11

Keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére


Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton

Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton | 2018-10-10

2045 település kap szociális tűzifát 3,4 Mrd forint értékben
Imperial22 futárszolgálat