"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egyesületi kitüntetettek az Országos Erdészeti Egyesület 150. Vándorgyűlésén – Galéria és videók!

Egyesületi kitüntetettek az Országos Erdészeti Egyesület 150. Vándorgyűlésén – Galéria és videók!

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűlését Tolna megyében, a lengyeli Apponyi kastélyparkban rendezte. A rendezvény házigazdája a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. volt.

Az Egyesület küldöttgyűlése 2019. május 10-i ülésén döntött az idén egyesületi kitüntetésekben részesülő személyekről. Az  elismerések átadására a lengyeli Vándorgyűlés ünnepi közgyűlésén került sor, 2019. június 21-én.

Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelkedő szakmai és egyesületi munkája elismeréseként Bedő Albert Emlékérmet adományozott három személy részére.

Bedő Albert Emlékérmet vehetett át:

Bakó Csaba okleveles erdőmérnök, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatóhelyettese, a Szombathelyi Helyi Csoport elnöke.

 

Kristó István László okleveles erdőmérnök, a Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola, Szakiskola és Kollégium korábbi szaktanára, szakmai igazgatóhelyettese, a Mátrafüredi Helyi Csoport egykori titkára, majd elnöke. 

 

Nagy Imre, okleveles erdőmérnök, címzetes egyetemi docens, a Zalaegerszegi Erdőfelügyelőség korábbi osztályvezetője, majd a Vas megyei ÁESZ igazgatója, a NAIK ERTI tudományos munkatársa, a Szombathelyi és a Rába-menti Helyi Csoportok egykori elnöke.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület kimagasló erdészeti szakmai munkájuk elismeréseképpen Kaán Károly Emlékérmet adományozott két személy részére. 

Kaán Károly Emlékérmet vehetett át:

Babics István okleveles erdőmérnök, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési ágazatvezetője, a Nagykanizsai Helyi Csoport tagja.

 

Kiss József okleveles erdőmérnök, címzetes egyetemi docens, a TAEG Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettese, a Soproni Helyi Csoport tagja.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület Decrett József Emlékéremmel ismeri el a kimagasló szakmai teljesítményt elérő erdésztechnikusok munkáját.

Decrett József Emlékérmet vehetett át:

Bán Gábor erdésztechnikus, a börzsönyi kerületvezető erdészek nagy generációjának kiemelkedő egyénisége, a Balassagyarmati Helyi Csoport tagja.

 

Fajger István erdésztechnikus, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kerületvezető erdésze, a zempléni erdők kiváló erdő és vadgazdálkodó szakembere, a Sárospataki Helyi Csoport tagja.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület idén 15 Elismerő Oklevelet adományozott az egyesületi tagtársak részére.

Elismerő Oklevelet vehetett át:

Brecsok Sándor erdésztechnikus, a Szolnoki HCS tagja, a Monori Erdészet kerületvezető erdésze, gyenge adottságú alföldi homoktalajokon igényesen és megbízhatóan gazdálkodó szakember.

Buday Péter okl. erdőmérnök, a Sárospataki HCS tagja és 3 cikluson át elnöke, a Hegyközi Erdészet igazgatója, természetvédelmi és turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú erdőterületek gazdája, jelentős közjóléti feladatok felelőse.

Derzsi Zoltán okl. erdőmérnök, az Erdélyi HCS alapító tagja, a Parajdi Magánerdészet szakmai vezetője, aki erdőgazdálkodóként, a helyi közélet aktív szereplőjeként és szakmai programok szervezőjeként vált közismertté.

Fábián Béla erdésztechnikus, a Tamási HCS tagja, a Hőgyészi Erdészetnél dolgozó kerületvezető erdész és vadász, „ az erdő és vad harmóniáját” biztosító gazdálkodás elismert szakembere, aki fiai számára is követendő példát mutat.

Haas Béla Zsigmond okl. erdőmérnök, a Székesfehérvári HCS tagja, a VADEX Zrt. vadászati ágazati igazgatója, az erdő- és vadgazdálkodás összhangjának megteremtésén munkálkodó és megyei tevékenységével is elismerést szerzett szakember. (Kitüntetését később vette át.)

Molnár László erdésztechnikus, a Balassagyarmati HCS tagja, az Ipoly Erdő Zrt. nyugdíjas kerületvezető erdésze, nagy szakmai tudású és eredményes erdész generáció elismert, példamutató tagja. (Kitüntetését később vette át.)

Dr. Andreas Niepagen okl. erdőmérnök, a Türingiai Erdészeti Egyesület főtitkára, erdőfelügyelőség vezetője, a két ország erdészeti egyesületei közötti kapcsolatok szervezője, a szálalásos és örökerdő gazdálkodás német gyakorlatát magyar viszonyok közé átültető szakember.

Piti Tibor erdésztechnikus, a Csongrád megyei HCS tagja, szegvári kerületvezető erdész, a Tisza menti ártéri, hullámtéri erdőgazdálkodás nagy hivatástudatú, szakavatott képviselője.

Reviczky Gábor színművész, „A Magyar Erdők Nagykövete”, a nagyközönségnek az erdőről szóló több TV-s filmsorozat egyedi hangú narrátora, a „Reviczkyvel az Erdőben” filmsorozat üzeneteit emberi léptékkel és hitelesen közvetítő műsorvezető.

Rujzam Antal erdésztechnikus, a Pápai HCS tagja, a Németbánya környéki erdők kerületvezető erdész- vadász beosztású szakembere, a két szakterület összhangjának védelmezője, elismert közösségi ember.

Simon László erdésztechnikus, a Visegrádi HCS tagja, pilisszentkereszti kerületvezető erdész, az örökerdő üzemmódra átállás, erdőökológiai kísérletek, szakterületi vállalkozás elkötelezett szakembere, ügyes kezű ezermester. (Kitüntetését később vette át.)

Szendi József okl. erdőmérnök, a Rába- menti HCS tagja, a kisalföldi Ravazdi Erdészet igazgatója, korábbi bábolnai erdészeti- vadászati igazgató, aki több szakterületen bizonyította rátermettségét és elkötelezettségét.

Tuboly Zoltán erdésztechnikus, a Nagykanizsai HCS tagja, nyugdíjas kerületvezető erdész, a Bánokszentgyörgy környéki bükkösök felújításának kiváló szakértője és kivitelezője, szakmájának igazi mestere. (Kitüntetését később vette át.)

Vid Katalin erdőpedagógus és erdésztechnikus, a Békés megyei HCS tagja, a Gyula-Városerdőn működő erdei iskolában a környezeti nevelés, az erdészeti kommunikáció és tájékoztatás, a társadalmi párbeszéd elkötelezett híve.

Zvonomir István okleveles erdőmérnök, a horvátországi Kaproncai Erdőgazdaság erdőművelési szakembere, a síkvidéki tölgygazdálkodás elismert szakértője, a horvát és magyar erdészek közötti szakmai és baráti kapcsolatok motorja, nemzetközi szinten ismert természetfotós.

Az egyesületi kitüntetések átadása után, a közgyűlés zárásaként az Erdészeti Tudományos Intézet által adományozott Vadas Jenő-díj átadása következett. A díjjal az Erdészeti Tudományos Intézet azon szakemberek tevékenységét ismeri el, akik sokat tettek a hazai erdészeti kutatás fejlesztéséért. A 150. Vándorgyűlés nyilvánossága előtt a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Vadas Jenő-díjjal ismerte el Gál László okl. erdőmérnök, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. munkatársának ez irányú tevékenységét.

Az Egyesület vándorgyűlésein hagyomány, hogy megemlékezünk az elmúlt találkozó óta elhunyt kollégáinkról, tagtársainkról. A klopacska hangjai mellett dr. Sárvári János a könyvtár őre emlékezett.

Az ünnepi közgyűlés ezzel véget ért. Következő programpontként a nemzeti és szakmai összetartozásunkat is jelképezve Zambó Péter elnök a határon túli helyicsoportjaink vezetőivel, határon túli erdész kollégáinkkal - Ágij László a Kárpátaljai HCS elnökével, Bakay László a Felvidéki HCS elnökével, Szakács Sándor az Erdélyi HCS elnökével és Sarjas András Alsólendvai, Muravidéki erdész kollégánkkal, 5 kislevelű hársfát ültetett el a lengyeli Apponyi-kastély parkjában.

A kitüntetettekről egyesületi képgaléria a szövegkapcsolóra kattintva érhető el!

Forrás: OEE

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok, Csatlós Norbert (Vadas Jenő-díj, faültetés) videók: Hazai Vadász