"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőgazdálkodással a klímaváltozás mérsékléséért – OEE 151. Vándorgyűlés Ünnepi Közgyűlése

Erdőgazdálkodással a klímaváltozás mérsékléséért – OEE 151. Vándorgyűlés Ünnepi Közgyűlése

2021. augusztus 26-27-én rendezi meg a Kiskunságban az Országos Erdészeti Egyesület a 151. Vándorgyűlését, ahol a KEFAG Zrt. mint házigazda látja vendégül a Kárpát-medence minden tájáról összesereglett mintegy 700 erdész szakembert és a meghívott vendégeket.

A helyszínválasztás a mindennapjainkat is befolyásoló klímaváltozás szempontjából kiemelt jelentőségű, hiszen annak az erdőkre gyakorolt negatív hatásai az Alföldön jelentkeznek a legerősebben.      

A minden évben megrendezett Vándorgyűlések a másfél évszázados történelem során csak a háborús években maradtak el, így idén a 151. alkalommal gyűlt össze a tagság, ezúttal Kecskeméten és Bugacon, ahol a hagyományos ünnepi közgyűlés nyitotta meg az egyesületi rendezvénysorozatot.

Sulyok Ferenc a KEFAG Zrt. vezérigazgatójának és Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselőjének köszöntője után ünnepi beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Nagy István agrárminiszter, Kiss László az OEE elnöke, dr. Kovács Zoltán az Egy a Természettel Vadászati világkiállítás kormánybiztosa, és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. (Az elhangzott beszédeket a vándorgyűlésről beszámoló további részletes híranyagainkban tesszük közzé.)

Az ünnepi közgyűlés folytatásaként az egyesületi kitüntetések átadása következett, mely az OEE életében és tevékenységei között kiemelt ünnepnek számít.

2021-ben az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlése, az Egyesület egyik legmagasabb elismerését, a Tiszteletbeli Tagsági Díszoklevelet adományozta dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes részére, melyet Kiss László elnök és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár, az OEE korábbi elnöke adott át.

Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelkedő szakmai és egyesületi munkája elismeréseként Bedő Albert Emlékérmet adományozott dr. Jung László és Madácsi Sándor okleveles erdőmérnökök részére.

Az Országos Erdészeti Egyesület kimagasló erdészeti szakmai munkájuk elismeréseképpen Kaán Károly Emlékérmet adományozott dr. Hirka Anikó a SOE ERTI kutatója, okleveles erdőmérnök és Reményffy Rita az EGERERDŐ Zrt. Mátrafüredi Erdészetének fahasználati műszaki vezetője, okleveles erdőmérnök részére.

Az Országos Erdészeti Egyesület Decrett József Emlékéremmel ismeri el a kimagasló szakmai teljesítményt elérő erdésztechnikusok munkáját, melyet idén Bálint István az Ipoly Erdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze és Hefler László a VADEX Zrt. nyugalmazott erdőgondnoka vehetett át.

Egyesületi Elismerő Oklevelet 13 tagtársunk kapott: Fekete Péter András, Gerner Gábor, Hadzsega István, Kiss Szilárd, Kőhegyi Ernő, Palaj Beáta, Pápa Zoltán, Pesek Géza Gábor, Rencsiné Ágh Márta, Szabó Péter, Szatmári László, Torkos Péter és Varga Jenő.

Az Erdészeti Tudományos Intézet által adományozott Vadas Jenő-díjat dr. Gabnai Ernő vehette át az intézet igazgatójától, dr Borovics Attilától.

A Vándorgyűlések történetében először, összességében pedig másodszor kerül átadásra a Madas László Emlékérem, melyet idén Horváth Ernő a NEFAG Zrt. nyugalmazott erdőpedagógusa kapta.  

Az egyesületi kitüntetések átadása után az OEE Vándorgyűlését közvetlenül megelőzően megrendezett Év Erdésze szakmai verseny országos döntőjének eredményhirdetése következett.

2021-ben Az Év Erdésze Verseny első helyezettje és az ÉV ERDÉSZE cím birtokosa: Somogyi Péter a Gemenc Zrt. erdésze lett.

A második helyen Horváth Flórián a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdésze, míg a harmadik helyen Bakti Péter az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdésze végzett.

(A kitüntetettek, díjazottak méltatásait és a kitüntetések, díjak átvételének fényképeit  a vándorgyűlésről beszámoló további részletes híranyagainkban tesszük közzé.)

Az Országos Erdészeti Egyesület 151. Vándorgyűlésének legfontosabb szakmai üzenete, hogy a megújuló természeti erőforrásaink, köztük az erdők állapota döntően meghatározza, hogy milyen életminőséget nyújt majd a Kárpát-medence az itt élőknek. A klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az ország területének egyötödét borító erdők védelme, gyarapítása. Éppen ezért az erdőket kezelő szakembereket tömörítő Országos Erdészeti Egyesület a 151. Vándorgyűlése alkalmából az alábbi alapelveket hangsúlyozza.

A 21. században az erdők kezelésével kapcsolatos fő célkitűzés a klímaváltozás hatásainak mérséklése, az erdők alkalmazkodóképességének erősítése.

A nemzetgazdaságon belül – az egyetlen negatív szénforgalmú ágazatként – az erdőgazdálkodás felel meg a legjobban a biogazdaság és a körforgásos gazdaság, valamint a szennyezésmentes környezet feltételeinek.

Az aktív, fenntartható gazdálkodás nélkülözhetetlen a klímacélok eléréséhez, a biodiverzitás megőrzéséhez, gyarapításához.

A fenntartható gazdálkodás megvalósításában az erdőtulajdonosok és gazdálkodók kulcsszereplők, tevékenységüket nem korlátozó, hanem ösztönző rendszerek kidolgozásával kell támogatni.

Új kezelési módszerek, technológiák bevezetésének támogatására van szükség, az évszázadok alatt kimunkált gazdálkodási módok áthangolásra szorulnak. Csak olyan megoldások lehetnek életképesek, amelyek az erdők és a társadalom érdekeit egymással összhangban képviselik.

A modern erdőgazdálkodás az erdei ökoszisztéma szolgáltatásainak védelmi és társadalmi szegmenseit is integrálja.

A járványhelyzetben az erdők látogatottsága, egészségvédelmi szerepe felértékelődött. Az erdészeti ágazat ökoturisztikai fejlesztései, programjai sikerrel szolgálták ki a növekvő igényeket, ezért ezek folytatása indokolt.

Az 1866-ban alapított Országos Erdészeti Egyesület az ország legrégebbi és legnagyobb szakmai civil szervezetei közét tartozik, 4000 fős tagsága az erdőket kezelő erdész, erdőpedagógus, természetvédő és egyéb szakembereket tömöríti. Szakmai szemléletformáló munkája során az erdők értékét, a fenntartható erdőgazdálkodás társadalmi hasznosságát hangsúlyozza

Az OEE 151. Vándorgyűlésének második napján a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. házigazdaként az alföldfásítás múltját és jelenét, a természetes és kultúrerdők alföldi életlehetőségeit, az erdőpedagógia és az ökoturizmus térségi lehetőségeit mutatja be a résztvevők számára a szakmai programokon.

Forrás: OEE

Fotók: Csatlós Norbert

Hírszerkesztő: Nagy László