"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az OEE tartotta a vészhelyzet alatt az első, cégbíróság által elfogadott on-line küldöttgyűlést

Az OEE tartotta a vészhelyzet alatt az első, cégbíróság által elfogadott on-line küldöttgyűlést

2020. április 17. 11 órakor az Erdészeti Információs Központ előadótermének négy sarkában egy-egy asztal székkel. Mi lehet ez? Tehetnénk fel a találós kérdést, amelyre még két hónappal ezelőtt senki sem adta volna azt a választ, hogy az Országos Erdészeti Egyesület Küldöttgyűlése. Pedig így történt.

Március elején cégbírósági végzést kaptunk, amely kötelezte Egyesületünket, hogy 45 napon belül pontosítsa a korábban elfogadásra benyújtott Alapszabályát. Ehhez Küldöttgyűlés összehívása szükséges, amely természetesen nem jelenthet problémát, hiszen a munkán túl sokan az újabb találkozás lehetőségét, örömét látjuk benne. De a járványügyi veszélyhelyzet – mint oly sok dologba az életünkbe – itt is közbeszólt. Online felületen kell lebonyolítanunk azt, amiről meggyőződésünk volt, hogy csak személyes jelenlét mellett lehetséges.

Megfelelő szoftveres hátteret biztosítani, kitalálni a jogszerű azonosítás és távszavazás módját, mindezt úgy, hogy belső szabályzatainknak és a jogi előírásoknak megfeleljünk. Nem egyszerű kihívás volt, de sikerült!

Cégbírósághoz benyújtott beadványunkat elfogadták, a rendkívüli online Küldöttgyűlésünket szabályosnak találták. Mi, erdészek szeretjük tudatosítani, hogy mi mindenben járunk élen, de azt talán nem gondoltuk volna, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet során mienk lesz az első online küldöttgyűlés, amelyet a cégbíróság elfogad.

Köszönet illet ezért mindenkit, aki segítette a Küldöttgyűlés folyamatát. Külön köszönet minden Küldöttnek határon innen és túl, akik rendkívül fegyelmezetten, többen is megadva a módját fehér ingben, erdészzakóban segítették több száz kilométeres távolságból is Egyesületünket.

Négy asztal: egy asztal az elnöknek, egy a főtitkárnak, egy a hitelesítő ügyvéd úrnak, egy pedig a technikai hátteret biztosító informatikusnak. Nemsokára az egyik asztal megüresedik, újabb Küldöttgyűlés lesz, elnököt választunk.

(A cikk az Erdészeti Lapok 2020. májusi lapszámában jelent meg.)

Forrás: OEE

Szerző: Elmer Tamás főtitkár

Fotók: Nagy László

Hírszerkesztő: Nagy László