"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nagy érdeklődés mellett zajlott a 143. Vándorgyűlés Miskolcon

Nagy érdeklődés mellett zajlott a 143. Vándorgyűlés Miskolcon

Szerző:Lomniczi Gergely

A nagy meleg ellenére több mint 650 résztvevő gyűlt össze július első hétvégéjén, Miskolcon, az Országos Erdészeti Egyesület 143. Vándorgyűlésén. Egyesületünk legnagyobb éves rendezvénye a szervező ÉSZAKERDŐ Zrt. munkájának köszönhetően magas színvonalon és kitűnő hangulatban zajlott.

A július 6-i szakmai programok előtti megnyitó ünnepségen Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Kiss Gábor, Miskolc város alpolgármestere és dr. Patkó Gyula, a helyszínt adó Miskolci Egyetem rektora üdvözölte az erdészeket.

A szakmai programok magas színvonalon mutatták be a Bükk-fennsík erdőgazdálkodásának sajátosságait, és problémáit a lucfenyvesek kezelésének kérdésétől, a bükk gazdálkodás lehetőségein át a vihar utáni szálaló erdőszerkezet kialakításáig. Népszerű volt a kisvasutas program, ahol a Lillafüredi Állami Erdei Vasúttal utazók a természeti értékek mellett kultúrtörténeti látványosságokkal is találkoztak.

A terepi programok résztvevői megható ceremónia keretében tisztelegtek a munka közben elhunyt erdész kollégák kurtabérci emlékművénél. Az 1968-as, előző miskolci Vándorgyűlés helyszínét adó hegyoldalon Cserép János, a Miskolci HCS elnöke mutatta be a csoport történetét és tevékenységét. Kadlicsek János az emlékmű történetét ismertette. Az emlékműnél Zambó Péter OEE elnök, Lomniczi Gergely OEE főtitkár, Zay Adorján vezérigazgató, Cserép János nyugalmazott vezérigazgató, és az elhunytak családtagjai nevében Halász Jakabné valamint Veres Zoltánné helyeztek el koszorút.

Jó hangulatban, kitűnő ellátás mellett zajlott a péntek esti baráti találkozó, a Miskolci Egyetem sportcsarnokában. A kezdeti asztaltársaságok a szokásoknak megfelelően hamarosan újra és újra átalakultak, régen látott kollégák, iskola- és évfolyamtársak számoltak be egymásnak az elmúlt időszak szakmai és személyes eseményeiről, élményeiről. A vacsora alatt a Miskolci Ütősök adtak hangulatos műsort, aminek hatását a hőségben végre enyhet adó zápor csak tovább fokozta.

A Vándorgyűlés második, szombati napján, Egyesületünk ünnepi közgyűlésén közel ötszáz résztvevő töltötte meg az egyetemi aulát. Az elnökségben dr. Seregi János, az MFB Zrt. ügyvezető igazgatója, Zay Adorján vezérigazgató, dr. Náhlik András dékán és dr. Kosztka Miklós DB elnök foglaltak helyet Zambó Péter, az OEE elnöke mellett. Az ünnepi programot Lomniczi Gergely, az OEE főtitkára vezette. Az ünnepi közgyűlés első felében elhangzott köszöntők és beszédek az alábbiakban letölthetők:

Zambó Péter, OEE elnök beszéde

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levele

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter levele

dr. Seregi János, MFB Zrt. ügyvezető igazgató beszéde

Zay Adorján, ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgató beszéde

A beszédek után dr. Oroszi Sándor, az Erdészettörténeti Szakosztály elnöke tartott rövid előadást az idei évben 150. évfordulóját ünneplő Erdészeti Lapok történetéről.

Az előző évi, zalaegerszegi vándorgyűlés óta elhunyt kollégákra a klopacska hangjai mellett dr. Sárvári János, az OEE Könyvtárának őre emlékezett.

A szünet után az egyesületi kitüntetések átadásával folytatódott a program. 2012-ben kitüntetésben részesültek:

Tiszteletbeli tagsági oklevél: Dr. Bondor Antal

Bedő Albert Emlékérem: Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, Bak Julianna, Kovács Gábor

Kaán Károly Emlékérem: Burián Endre, Limp Tibor, Steiner Józsefné Plesovszki Mária

Decrett József Emlékérem: Gombási Károly, Homoki Nagy István, Stix Józsefné

Elismerő oklevél: Balázs Mária Éva, Borosán István, Csapó József, Dudás Pál, Gembiczki Ferenc, Gembiczki Ferencné, Gyenes István, ifj. Partos Kálmán, Jancsó György, Laki László, Léránt János, Molnár József, Orbók Ilona, Puskás Mihály, Rabi Attila, Rácz Imre, Schweighardt Ottó, Végh Gábor

A kitüntetettek nevében dr. Bondor Antal, Kovács Gábor, Burián Endre és Homoki-Nagy István mondtak szívhez szóló köszöntőket a közgyűlés számára.

Minden kitüntetettnek ezúton is gratulálunk! Méltatásukat az Erdészeti Lapok 2012. júliusi számában olvashatják majd. Külön öröm, hogy a Bedő-, Kaán- és Decrett-díjakkal kitüntetett kollégák között négy erdész hölgy is volt az idei évben!

Az egyesületi kitüntetések után dr. Borovics Attila, az ERTI főigazgatója adta át az erdészeti kutatást támogató gyakorlati szakemberek számára alapított Vadas Jenő-díjat. E területen szerzett érdemei elismeréseként Juhász Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettese vehette át az elismerést.

A közgyűlés vége előtt Zambó Péter OEE elnök megköszönte Pápai Gábor, nyugdíjba vonuló főszerkesztő 20 éves, korszakalkotó munkáját, aki a júliusi összevont, a Vándorgyűlésről beszámoló szám szerkesztése után adja át az újságot utódjának, Nagy Lászlónak. Főszerkesztőként Pápai Gábor visszatért a gyökerekhez, visszaállította az újság Egyesülethez kötődő címét, az eredeti mintákat alapul véve megreformálta annak külalakját és tartalmi tagolását. A rendszerváltozás utáni évek nehézségei közepette is szilárd értékrendű, szakmai és erkölcsi szempontból elkötelezett folyóiratot teremtett. Munkásságát az Egyesület 2002-ben Bedő Albert-díjjal, az újságíró szervezetek többek között az év szakújságírója és Hevesi Endre életműdíjjal ismerték el.  Tevékenysége és személye mindenképpen megérdemli, hogy Egyesületünk a Vándorgyűlésen, a tagság legnagyobb nyilvánossága előtt mondjon köszöntet Pápai Gábornak.

A közgyűlés végén, a miskolci szalag felkötése után Zay Adorján vezérigazgató átadta a Vándorgyűlés zászlaját Kocsis Mihálynak, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatójának, a 2013. évi Vándorgyűlés házigazdájának.

A közgyűlés szünetében a helyi csoportok képviselői átvették az elkészült tagsági kártyákat, amit így a közeljövőben minden tagtárs kézhez kap.

A testvér szakok szakembereit nevelő Miskolci Egyetem nagyon jó helyszínt nyújtott a rendezvényhez. Egy helyen, a szállásról gyalog elérhető távolságra sorakoztak a megnyitó, a baráti találkozó és a közgyűlés helyszínei.

A Vándorgyűlésen részt vett Marcus Kühling, a Német Erdészeti Egyesület főtitkára, valamint Hagen Dargel és Andreas Niepagen, a Thüringiai Erdészeti Egyesület elnöke és titkára. Vendéglátásukban, utazásuk szervezésében a HM Budapesti Erdőgazdaság Helyi Csoportja nyújtott komoly segítséget.

Egyesületünk tagságából a legnagyobb, 32 fős létszámmal a Kecskeméti Helyi Csoport érkezett a Vándorgyűlésre. A szakmai programok közül a legtöbben a kisvasutas programon vettek részt. A nagy hőségben a vacsorán kívül több mint 1800 liter víz (!) fogyott el a Vándorgyűlés alatt.

A vándorgyűlésről készült rövid összefoglaló film és a közgyűlés teljes videofelvétele hamarosan látható lesz az egyesületi honlapokon, ahol egyre több kép is letölthető a rendezvényről. A www.vandorgyules.hu oldalon minden kapcsolódó anyag látható lesz az archívumban a következő évek vándorgyűléseinek szervezése alatt is. Az Erdészeti Lapok olvasói számára a szokásoknak megfelelően a nyári összevont lapszám számol be a Vándorgyűlésről.

Az OEE tagsága, a résztvevők nevében köszönjük minden szervező munkáját! Jó volt Miskolcon!

Kép: Nagy József/KAEG Zrt, Nagy László/OEE