"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bosnyák-magyar erdészet szakmai találkozó a Zselicben

Bosnyák-magyar erdészet szakmai találkozó a Zselicben

Bosznia-Hercegovina és Magyarország erdészeti egyesületei közötti együttműködési megállapodás keretében szakértői találkozót rendeztek június 27-30 között. A találkozó témája a szálalóvágás és a szálalás módszereinek tanulmányozása volt Magyarországon és Bosznia-Hercegovinában. A cél mindkét fél részéről a természetközeli erdőgazdálkodás módszereinek közös átbeszélése, egymás ez irányú tapasztalatainak kicserélése, megvitatása valamint gyakorlati bemutató és szakmai konzultáció volt. Bosznia-Hercegovinában az állandó erdőborítottság hagyományosan alapkövetelmény, ennek tanulmányozása és a tapasztalatcsere volt a korábbi magyar kezdeményezés célja. A programban Magyarországot a SEFAG Zrt. és a Bakonyerdő Zrt. képviselték. A bosznia-hercegovinai szakértők Una-Sana kanton erdőgazdaságától érkeztek.

A program első részének házigazdája a SEFAG Zrt Zselici Erdészete volt. A program első felében magyar és bosnyák részről szakmai előadások ismertették az állandó erdőborítás kialakításának és fenntartásának eljárásait. Először Máté János a SEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese mutatta be a házigazda erdészeti társaságot. Kiemelten kezelte a szálalóvágás alkalmazhatóságának lehetőségeit, és korlátait a kezelési területükre jellemző természeti viszonyok figyelembevételével. A következő előadást Horváth Iván a Bakonyerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese tartotta. Ő képviselte – mint elnök – a Pro Silva Hungaria közhasznú társadalmi szervezetet is. Előadásában teljes körű képet vázolt fel a magyarországi helyzetről, ez irányú eredményekről, jövőbeni elképzelésekről. Harmadik előadó Sabahudin Solaković erdőmérnök úr volt, aki a boszniai eredményeket, elképzeléseket ismertette. A délután folyamán szakmai erdőjárás keretében a bosznia-hercegovinai kollégák egy előkészített, egy hektáros mintaterületen jelölést is végezhettek, egy a Zselicre jellemző gazdag fafaj-összetétellel rendelkező erdőrészben. A jelölést a résztvevők a terepen megvitatták.

Június 28-án a nemzetközi szakértői csapat Bosznia-Hercegovinába utazott. Una-Sana kanton Erdőgazdaság Sanski Most-i erdészetének területén a magyarországihoz hasonló program zajlott. Az erdőgazdaság bemutatását erdőjárás követte, aminek keretében a magyarországi szakértők jelöltek egy elegyes tölgyállományban. A programot a tapasztalatok megvitatása zárta.

A szakértői találkozóról részletes beszámoló készül, melyet az Erdészeti Lapokban adunk közre a közeljövőben.

Forrás: OEE, SEFAG Zrt.

Szerző: Gerely Ferenc, Ihárosi Péter

Fotók: SEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László