"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sikerrel zárult az Erdei Vándortábor

Sikerrel zárult az Erdei Vándortábor

Idén is nagy népszerűségnek örvendett, sikerrel zárult az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortábor Program, amire – a vírushelyzettől függetlenül – a tavalyinál is több résztvevő jelentkezett. A június közepe és augusztus második fele közötti időszakban hazánk erdeibe közel 4000 diák és kísérőik indultak táborozni, csaknem 160 csoportban, 9 útvonalon, egy hét alatt átlagosan 50-90 kilométert megtéve. A sajátos egészségügyi helyzetre tekintettel a szervezők a táborozás fókuszában lévő zöld szemléletformálás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a járványügyi szabályok maradéktalan betartására, a táborozók biztonságára.

A vándortáborozás során a diákok – felső tagozatosok, illetve középiskolások – az erdővel együtt élve, személyes élményeken keresztül ismerkedhettek meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát, a Zemplén, valamint idén először a Vértes és a Zselic természeti kincseivel és kulturális értékeivel. Az egyes útvonalakat kiépítő állami erdőgazdaságok által szervezett erdei iskolai programok pedig lehetőséget biztosítottak arra, hogy tovább bővítsék természet- és honismeretüket.

A természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód kialakítása, támogatása folytán az erdei vándortáborozás kifejezetten „zöld” programnak tekinthető, aminek a fókuszában a résztvevők környezettudatos szemléletének elmélyítése állt. Túráik során a vándorok minimális ökológiai lábnyomot hagytak maguk után. Az étkezéseikhez szükséges hozzávalók újrahasznosítható, illetve tartós csomagolóanyagokból készültek. Így például eldobható nejlonzacskó helyett vászonzsákot, PET-palack helyett újra tölthető kulacsot használtak. Egyúttal figyelmet fordítottak a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint a tudatos energia- és vízhasználatra is, egyes útvonalakon pedig nem volt csomagszállítás, a táborozók maguk vitték a csomagjaikat, ezzel is csökkentve a kísérő autók közlekedéséből származó károsanyag-kibocsátást.

Idén az első táborok mind a kilenc útvonalon jelképes faültetéssel kezdődtek. Az összesen 17 darab őshonos fa elültetésével a szervezők nem titkolt célja volt, hogy ily módon is felhívják a diákok figyelmét a klímavédelem fontosságára, amiben a fák és a fenntartható erdőgazdálkodás kulcsfontosságú szerepet játszanak. Fontos üzenetet hordozott az ültetett fajok kiválasztása is, ami az adott termőhelynek megfelelő őshonos fa volt, így a változatos erdők kialakítását jelképezte. Példának okáért a zempléni útvonalon az év fájának választott tatár juhart, a Zselicben pedig egy vadcseresznyefát ültettek.

Idén – az új vértesi és zselici útvonalakon túl – nóvumnak számított az is, hogy az eddigi kizárólag csoportos jelentkezés mellett már egyénileg is lehetett a programhoz csatlakozni. Ez a kezdeményezés különösen jól sikerült, így a szervezők a jövőben több egyéni csoport indítását is tervezik.

Az vándortáborozáshoz kapcsolódóan az Országos Erdészeti Egyesület a Testnevelési Egyetemmel közösen akkreditált „Gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzést szervez a pedagógusok számára. A járvány miatt tavasszal elmaradt elméleti foglalkozásokat augusztus 24-től kezdődően online tartják meg a résztvevő mintegy 250 pedagógus számára, majd szeptembertől az erdőgazdaságok erdei iskoláiban zajlik a terepi gyakorlati képzés. A korábbi tanfolyamokkal együtt így már mintegy 1300 képzett pedagógus készülhet a következő évi erdei vándortáborokra.

A Vándortábor Programot – amelyhez az élményeket bemutatandó novella-, vers- és fotópályázatot is meghirdettek a fiatalok számára – az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda koordinálja. A gyalog teljesíthető Erdei Vándortáborok mellett Bringás és Vízi Vándortáborok is zajlottak, és idén először Zarándoktábor is indult.

 Erdei Vándortábor számokban

● A 9 útvonal teljes hossza mintegy 700 km.

● A mintegy 4000 résztvevő idén összesen 289.725 kilométert gyalogolt, ez a táv az Egyenlítő hosszának a hétszerese.

● A 9 útvonal átlagos szintkülönbsége 1864 méter. Ha valaki az összes útvonalat végigjárja, akkor 16773 méter szintkülönbséget tesz meg. Ez olyan, mintha kétszer megmászta volna a Mount Everestet.

● A 9 útvonal közül a legtöbb táborozó – 575 fő – a Pilisben járt.

● A szervezők összesen 28 táborhelyet építettek ki.

● Az idei szezonra 6 új fedett közösségi tér, 12 erdei asztal-pad garnitúra és 4 új tűzrakó hely készült.

● Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, az egyes útvonalak működtetését pedig a helyi állami erdőgazdaságok végzik, így részt vesz a programban a Bakonyerdő Zrt., az EGERERDŐ Zrt., az ÉSZAKERDŐ Zrt., az IPOLY ERDŐ Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., a SEFAG Zrt., a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Vérteserdő Zrt.

 

Forrás: erdeivandor.hu

Szerző: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: erdeivandor.hu

Hírszerkesztő: Udvardi Annamária