"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elindult az "S.O.S. Bajban az erdő!" civil összefogás adományvonala

Elindult az "S.O.S. Bajban az erdő!" civil összefogás adományvonala

Már működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok - tájékoztatta Lominiczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára az MTI-t hétfőn.

Hozzátette: aki segíteni szeretne a decemberi jégkárok utáni helyreállításban, az a 13600-as telefonszámot tárcsázhatja. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására.

A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők.

Lominczi Gergely kiemelte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a súlyosan megrongálódott erdők helyreállítására, csemeték ültetésére, a turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget. Hozzátette: a kármentesítés végén tudják majd megmondani, hogy az 50 ezer hektár károsodott területen belül pontosan hány hektár új erdőt kell telepíteni, de mindenképpen több száz hektárra lesz szükség, várhatóan csak a főváros környékén mintegy száz hektárra.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára korábban elmondta, hogy a jégkár főként az állami erdőket érintette, és a központi forrás megvan a károk felszámolására.

Az adományvonallal lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy azok a természetbarátok, akik szívükön viselik a fák, erdők sorsát egy úgynevezett "csemetejeggyel", azaz egyetlen telefonhívással 250 forintot adhassanak egy facsemete ültetéséhez.

Az Országos Erdészeti Egyesület adatai szerint a károk nagysága több százmillió forint nagyságrendű, a szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával lehet helyrehozni.

Tavaly decemberben mintegy 50 ezer hektár erdőt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára. A jég okozta kár elsősorban a 350-400 méter tengerszint feletti magasságban lévő, köztük a leglátogatottabb erdőterületeket - például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént - érintette.

A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is vasárnap.

Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért felelős főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a műsorfolyam vasárnap reggel fél kilenctől este 10-ig tart a Duna csatornán és az M1-en, valamint az eseményeket nyomon lehet követni a mediaklik.hu/sosbajbanazerdo címen is. Hozzátette: a közmédia a tematikus napon a károk enyhítését célzó civil összefogásra helyezi a hangsúlyt. Szeretnék bemutatni, hogy milyen károk keletkeztek az erdőkben, és mit tettek eddig ezek felszámolásáért, enyhítésük érdekében. A műsorokban emberi sorsok bemutatása mellett szó lesz arról is, hogy a károk enyhítésére mit lehet és kell a továbbiakban tenni, kik hogyan segíthetnek a kárenyhítésben.

Forrás: MTI

Fotók: OEE, MTVA

Hírszerkesztő: Nagy László