"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sportolj tudatosan az erdőben! - kerekasztal-beszélgetés az erdei sportokról - videó

Sportolj tudatosan az erdőben! - kerekasztal-beszélgetés az erdei sportokról - videó

2022. június 9-én az Erdészeti Információs Központban a Sportolj tudatosan az erdőben! programsorozat keretein belül zajlott izgalmas kerekasztal-beszélgetés, mely a hazai erdeink kapcsán felmerülő kérdéseket járta körbe különböző aspektusokból. Az esemény az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg, melynek a szervezője az Országos Erdészeti Egyesület és a RUNaway Sportszervező Kft. voltak.

A beszélgetés résztvevői:

  • Szilvási-Kálmán Teréz – a „Bárhogy is legyen: mozogj!” blog életrehívója, edző, terepfutó,

  • Parti András – magyar mountain bike versenyző, négyszeres olimpikon,

  • Németh Csaba – terepfutó legenda, hatszoros UTMB teljesítő, az Országos Kéktúra nagykövete,

  • Zarándy András – sokszoros snowboard magyar bajnok, terepfutó,

  • Kovács Ferenc - erdőmérnök, az OEE Erdei Sportok Szakosztály elnöke.

Az eseményt a helyszínen is lehetett követni, de LIVE közvetítés is zajlott, a teljes beszélgetés az OEE Facebook  oldalán, a vágott, rövidített, szerkesztett verzió pedig az  OEE You Tube csatornáján  nézhető vissza, a szövegkapcsolókra kattintva.

A „Sportolj tudatosan az erdőben!” projektnek több eleme van:

1) az egyik a „Fuss az erdész szemével!”, ahol évszakról évszakra egy-egy ideiglenes instant pálya kerül kijelölésre és nem csak a teljesítés fontossága hangsúlyos, de minden esetben egy kis plusz információt is kapnak a sportolók, természetjárók;

2) a másik az „Ismerd meg hazánk távoli erdőit!”, ebben projektben kimondottan a családok kerülnek a középpontba, erdészeti erdei iskolákban komplex családi erdei sportnapot tartva, ahol a család teljes vertikuma megtalálja a kikapcsolódást;

3) a harmadik egy erdei kerékpárosoknak szóló kiadvány, ahol bemutatásra kerül, hogy milyen lehetőségek és milyen szabályok szerint lehet az erdőben kerékpárral sportolni;

4) a negyedik pedig a „Sportolj tudatosan az erdőben!” kerekasztal beszélgetés, ahol aktív párbeszéd kialakítása a cél az erdőben sportolók és az erdő gazdái között.

A közelmúltban felerősödött az erdőben sportolóknak az erdő iránti igénye, az elmúlt 5-6 év a terepfutás, terepbringázás fellendülését hozta.  Ezt a COVID járványhullámai tovább erősítették, így egyre többen vannak olyanok az erdőben, akik előtte nem feltételen fordultak ott meg, nem itt elégítették ki a sport iránti vágyukat.

Az erdészet ágazat szeretné, ha az újonnan az erdőbe érkező emberek nem csak egy helyszínként, mintegy edzőteremként tekintenének az erdőre, hanem egy kicsit többet látnának ebből, egy kicsit más szemszögből is megismernék. Mert szeretni azt lehet, amit ismerünk, és amit már szeretünk, azért teszünk is. Így pedig elérhetjük, hogy azok az emberek, akik az erdőben sportolnak, ne csak élvezzék annak a hasznát, de tegyenek is érte, otthonuknak, saját környezetüknek érezzék az erdőt.

A beszélgetés során lehetőségük volt a sportolóknak különböző kérdéskörök mentén körbejárni, hogy ki, miért és hogyan jár az erdőbe, mit tehetünk, hogy a szűkebb és tágabb környezetünkkel megismertessük és megszerettessük erdeink pozitív, a rekreációval szorosan kéz a kézben járó hatását. Kovács Ferenc segítségével pedig az erdészet szemüvegén keresztül nyertünk betekintést az erdőgazdálkodás mindennapjaiba, a miértekre, célokra, eredményekre, tervekre.

Forrás: OEE Erdei Sportok Szakosztály

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László