"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján

Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján

Szent Hubertusz püspök erdész-vadász szakmáink védőszentjének emléknapján 2018. november 3-án, Budán, a Szent Gellért téren álló Pálos atyák Sziklatemplomában, délután 17-órakor került sor szentmise bemutatására az Országos Erdészeti Egyesület szándékára.

A hagyományteremtőnek is tervezett „első” szentmise szándéka a következő felajánlás volt: A 100 ÉVE BEFEJEZŐDÖTT ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN ELHUNYT SELMECI HALLGATÓKÉRT ÉS ERDÉSZ-VADÁSZ-BÁNYÁSZ-KOHÁSZ SZAKMABÉLIÉRT, VALAMENNYI ELHUNYT KOLLÉGÁNKÉRT.

Az oltár mögött jobb és baloldalt került sor az OEE és a MEVME zászlajának elhelyezésére, majd a szentmise elején Puskás Antal házfőnök atya köszöntötte a híveket, a megjelent OMBKE, OEE tisztségviselőit és tagjait, akik közt szép számmal akadtak távolabbi helyi csoportokból is. (Az OEE vezetését Kiss László alelnök és Szentpéteri Sándor ügyvezető igazgató képviselte - a szerk.)

A szentmise eleji könyörgésben elhangzott és az Ige liturgiában felolvasott szentírási szakaszok arra fókuszáltak, hogy az Úrtól kell kérnünk, remélnünk az örök boldogságot, Rá kell alapoznunk az életünket. A Mózes ötödik könyvéből vett szentírási szakaszban Mózes a néphez intézett beszédét azzal kezdi, hogy „Féld az Urat, Istenedet egész életedben, tartsd meg parancsait és törvényeit, amelyeket meghagyok neked, fiaidnak és unokáidnak is, hogy sokáig élj.”

A Szentleckében a zsidókhoz írt levélében arra tanít Szent Pál, hogy Krisztus olyan főpapunk, akinek papsága örökké tart. Ezért tudja mindörökre üdvözíteni azokat, akik általa járulnak Isten elé, hiszen örökké él, hogy közbenjárjon értünk.

Az Evangéliumi szakasz szent Márk könyvéből pedig arról a jelenetről szólt, hogy abban az időben egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?” Jézus így válaszolt: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.”

Antal atya homíliájában a szentírási szakaszok alapján fejtette ki, hogy csak szabályrendszerrel nem lehet kereszténynek lennünk, be kell engednünk  Istent az életünkbe, rá kell hagyatkoznunk, különben a kereszténységünk is kiüresedik elhal az egyén, és a civilizációk szintjén is.

A szentmise szolgálatában segítettek: az oltárszolgálatban Rozovits Ferenc ÁESZ Budapesti HCS, az Olvasmányt Czirok István ÁESZ Budapesti HCS, a Szentleckét Schweighardt Ottó OEE Vértesi HCS, az egyetemes könyörgéseket Boglári Zoltán, Göde Tamás, Schweighardt Ottó, Tóth Balázs (mindannyian Vértesi HCS) és Sebestyén János Székesfehérvári HCS olvasták fel.

A szentmise végén az áldás és elbocsátás előtt Szentpéteri Sándor az OEE főtitkára köszönte meg a házigazdáknak a szentmise bemutatását, a számunkra nyújtott tanítást, kiemelve azt, hogy mi is mondjunk igent az isteni megszólításra, ahogy Magyarok Nagyasszonya, Szent Hubertusz, remete Szent Pál és Boldog Özséb is tette, és reményét fejezte ki a 2019. évben az újabb találkozásnak.

A világháború harcterein elesett, vagy hadifogságba került selmeci diákok és már végzett szakemberek közül néhány név felolvasásával tette az ügyvezető igazató úr személyesebbé a megemlékezést.

A diákságból:

1. HIRSCHFELD ADOLF bányamérnök hallgató 1915. május 18. Galícia Sambor.

2. SAGAJCSÁN JENŐ vaskohómérnök hallgató 1916. december 6. Szlovénia Fajti Hrib.

3. IRSAY MIHÁLY erdőmérnök hallgató 1915. június 20 Galícia Klwow.

A gyakorló szakmabéliek közül:

4. SCHNEIDER RUDOLF bányamérnök Déva és Vidéke Vöröstoronyi szoros.

5. ROOB JÓZSEF kohófőmérnök Przemysl eleste után szibériai hadifogságba került.

6. MOLNÁR LAJOS bányatisztviselő repülő hdgy. Olasz harctér, Doberdó.

7. BAUMGARTNER EMÁNUEL erdőmérnök Szerbia, Drina melletti harcok.

8. SZMIK ZOLTÁN erdész 1914. szeptember 15. Boszniai Gruban hegy.

9. VILLÁNYI AMBRUS uradalmi főerdész és fővadászmester északi harcterek.

Az elbocsátás után a Bányász-Kohász-Erdész-Vadász szakmai himnuszok eléneklésével ért véget a szentmise.

Reményeink szerint jövőre ismét összejöhetünk közös imádkozásra, találkozhatunk az Eucharisztia közös megünneplésében!

Forrás: OEE

Szerző: Scweighardt Ottó

Fotók: Mohai Elek

Hírszerkesztő: Nagy László