"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szigetvári erdész képviseli a Mecsekerdőt az országos erdészversenyen

Szigetvári erdész képviseli a Mecsekerdőt az országos erdészversenyen

Az Országos Erdészeti Egyesület minden évben megrendezi Az Év Erdésze versenyt. A júniusi országos döntőt vármegyei fordulók előzik meg, melyek első helyezettjei jutnak tovább. Az egyesület Baranya Vármegyei Helyi Csoportja és a térségi erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. szervezésében május 11-én tartották meg a válogatót, melyen a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze Kovács János győzött, így a júniusi országos döntőben ő képviseli a vármegyét.

Az Év Erdésze versenyt kifejezetten az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó, középfokú végzettségű erdészek számára hirdetik meg minden évben. Ők azok a szakemberek, akik gyakorlati munkájukkal hatékonyan formálják, folyamatos terepi jelenlétükkel pedig megőrzik a magyar erdőket. A verseny legfontosabb céljai közé tartozik az erdészek szaktudásának gyarapítása és korszerűsítése, a legmodernebb gazdálkodási elvek és módszerek alkalmazásának ösztönzése.

A feladatok – fajfelismerés, választékolás, erdőkárbecslés, állományleírások, gyérítésjelölés, famagasság és fatérfogat becslés, fakészletmérés, valamint trófeaminősítés – az indulókat rendkívül sokrétű, az erdők fenntartásával és kezelésével kapcsolatos változatos és komplex kihívások elé állították.

A tevékenységek szorosan kapcsolódtak a majdani országos megmérettetés várható versenyszámaihoz. Az egész napos rendezvény a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészetének területén, a Nagymáté Vadászház melletti erdőtömbben zajlott. A vármegyei versenyen az erdőgazdaság öt erdészete összesen 14 versenyzőt indított, akik közül a Szigetvári Erdészet mozsgói kerületének vezetője, Kovács János vitte el a vármegyei pálmát.

A hagyományosan az Országos Erdészeti Egyesület éves vándorgyűlése előtt megrendezett országos döntőre idén június 1-2-án kerül sor Gyenesdiáson, a Bakonyerdő Zrt. szervezésében

 

Forrás: Mecekerdő Zrt.

Fotók: Mecsekerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László