"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Legyen örök az erdő!

Legyen örök az erdő!

Az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Csoportja hatodik alkalommal rendezte meg, a Folyamatos erdőborítás a gyakorlatban című terepi programját.

A csaknem ötven résztvevő a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Erdészeti Igazgatósága területén 13 erdőrészletet tekintett meg. Távolabbi megyékből is érkeztek szakemberek. Olyan erdőket jártak be, melyekben természetes folyamatokra alapozó módszereket alkalmaznak. Vép határában a Köles-tető csertölgyeseit szálalóvágással, mintegy harminc év alatt újítják fel. A lékekben már ígéretes a cser­újulat.

A hóvirágról híres sárvári Szatmár-erdőben kialakított lékekben viszont a hektáronkénti milliós ráfordítás sem hozta meg a kívánt eredményt, pedig az ártéri keményfás ligeterdő kezelésének az árvízvédelmi és a természetvédelmi szempontoknak is meg kell felelnie. Bejcgyertyános határában a Farkaserdő gyertyános tölgyesei, bükkösei közül ma már több is megfelel az szálaló erdők kritériumainak. Itt már nincs vágásterület, folyamatos az erdőborítás.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Gyöngyössy Péter

Fotók: vaol.hu/Gyöngyössy Péter

Hírszerkesztő: Nagy László