"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

V. Országos Erdészeti Gépesítési konferencia Sopronban

V. Országos Erdészeti Gépesítési konferencia Sopronban

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézete és az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Gépesítési Szakosztálya 2024. május 8-án Prof. Dr. Horváth Béla 75. születésnapja alkalmából Országos Erdészeti Gépesítési Konferenciát szervezett Sopronban az egyetemen, a Ligneum Látógatóközpontban.

Az ötödik alkalommal megrendezett konferencián az erdész és a gépész szakma közösen ünnepelte a professzort. A rendezvény elején a Soproni Egyetem vezetőinek (Dr. Tuba Katalin mb. intézetigazgató, Dr. Heil Bálint dékán, Prof. Dr. Faragó Sándor rector emeritus) és a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottság elnökségének (Prof. Dr. Neményi Miklós elnök, Prof. Dr. Szendrő Péter örökös elnök) köszöntője hangzott el, melyet előadások követtek.

Dr. Major Tamás előadásában „Prof. Dr. Horváth Béla a tiszteletbeli erdész” címmel méltatta a professzor munkásságát, szakmai elkötelezettségét. Előadása fókuszában az erdészeti gépesítés területén végzett kutatásfejlesztési tevékenysége, az ehhez kötődő innovációi, és az erdészeti gépgyártás újraindításáért tett erőfeszítései álltak.

Szakálosné Dr. Mátyás Katalin beszélt a professzor oktatási, illetve oktatás- és képzésszervezői tevékenységéről, kiemelve, hogy Horváth Béla az alapítója a szombathelyi duális gépészmérnöki szaknak.

Ezt követően Prof. Dr. Kollár László a duális gépészmérnök képzést és a Savaria Műszaki Intézet fejlődését mutatta be, a kezdetektől a 10. évfordulóig. Prof Dr. Neményi Miklós tudományos előadásában az agrárium gépesítésének jövőjét, az automatizálásban rejlő lehetőségeket elemezte.

A szünetet követően Dr. Vágvölgyi Andrea az energetikai faültetvények termesztés-technológiájáról és gépesítéséről beszélt, illetve mutatta be Horváth Béla e tématerülethez kapcsolódó innovációit. Dr. Horváth Attila pedig a többműveletes fakitermelő gépek fejlődésének történetéről, elterjedésükről, alkalmazásukról, és az ezen gépek működtetéséhez szüksége gépkezelői képzésről tartott előadást. Prof Dr. Jurij Sidor „Struktúraelemzés különböző skálákon: modellezési és kísérleti stratégiák” címmel a fémek alakításához kapcsolódó alapkutatásokról, az általuk kidolgozott modellezési eljárásokról beszélt. Az előadások zárásaként Dr. Czupy Imre az Erdőmérnöki Karon a professzor nyugdíjba vonulása utáni műszaki kutatásokról számolt be.

Az előadásokat követően hozzászólásokra került sor, melynek során a résztvevők részéről hangzottak el köszöntések, mondták el a professzorral kapcsolatos élményeiket. Itt jelentette be Prof Dr. Fenyvesi László a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének főtitkára, hogy Horváth Béla professzor részére a Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért Érdemérem” kitüntetést adományozta, melyet a Szövetség jövő heti rendezvényén vehet át.

A V. Országos Erdészeti Gépesítési Konferencia ebédel zárult, ahol informális körülmények között további szakmai beszélgetésekre került sor.

 

Forrás: SoE EMK

Fotók: SoE EMK

Hírszerkesztő: Nagy László