"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

YPEF nemzeti döntő - a Mátrai Erdészeti Technikum csapata a dobogó legfelső fokán

YPEF nemzeti döntő - a Mátrai Erdészeti Technikum csapata a dobogó legfelső fokán

Négy iskola hat csapata vett részt az idei Fiatalok Európa Erdeiben (Young People in European Forests) nemzetközi tanulmányi verseny hazai döntőjében. A legjobbnak az ÉASzC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kétfős csapata bizonyult.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy a résztvevő diákok az iskolarendszeren kívüli, részben önálló, részben a felkészítő tanáraik által koordinált tanulási, felkészülési folyamat keretében mélyebb ismereteket szerezzenek az erdőkről, erdőgazdálkodásról nemzeti és európai szinten egyaránt. Az YPEF nemzeti és nemzetközi fordulókból áll, arra a csatlakozott országok 2-3 fős csapatai nevezhettek.

A nemzetközi döntőbe az egyes országok a legjobb csapatukkal neveznek. A nemzetközi megmérettetés alapfeltétele természetesen a közös platform, amit jelen esetben az angol nyelv biztosít. Ennek megfelelően a kétfordulós hazai versenyben is a felkészülési anyagok egy része kizárólag angol nyelven volt elérhető.

A világjárvány követően és részben a háborús vészhelyzet miatt a Nemzeti Versenybizottságnak – kényszerűen – még idén is nagyobb mozgástere volt a verseny megrendezésében. Így, kellő teret adva a kreativitásnak és a csapatmunkának, a diákoknak önálló projekt keretében egy rövid, max. 60 másodperces figyelemfelhívó és ismeretterjesztő videót kellett készíteniük az erdőkkel, erdészettel kapcsolatban. A videó célja a fiatal korosztály („Z”- és „Alfa”- generáció) közösségi médián (Tik Tok, Instagram, Snapchat, YouTube Shorts, Facebook, Twitter) keresztül való elérése volt.

Már az első – iskolai – fordulóban nagyon izgalmas és kreatív alkotások születtek, akkor még magyar nyelven. A döntőbe jutott csapatoknak aztán el kellett készíteniük e videó angol nyelvű verzióját, fel kellett tölteniük az általuk kiválasztott közösségi médium felületére és azt prezentáció formájában – szintén angol nyelven – be kellet mutatniuk egyrészt a versenyt szervezőinek, másrészt a többi csapatnak. A videót és a prezentációt a diákok és a felnőttek értékelték, pontozták, melynek eredményeképpen alakult ki a végső sorrend.

Az első helyezést a gyöngyösi ÉASzC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Forest brothers nevű csapata szerezte meg.

Videóprojektjükben bemutatták a globális felmelegedés következtében kialakuló klímaváltozás hazai erdőkre kifejtett hatásait, s az ellenük való fellépés lehetőségeit. Szakiskoláról lévén szó a témaválasztás és annak szakszerű tárgyalása vitán felül állt. Előadásukban emellett kitértek arra is, hogy a fiatal generáció az erdőkkel kapcsolatos célzott üzenetekkel mely módon érhető el hatékonyan.

A csapat tagjai Baranya Ábel és Klicsu Gergely Márton, felkészítő tanáruk dr. Réthyné Jakab Mária.

Második helyezést ért el a Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon Hedera helix csapata (Rakita Csenge, Ladányi Blanka, Buzási Emese). Felkészítő tanáruk Vetlényi Dávid volt. Harmadik helyen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Tofuk csapata végzett (Káposztás Lea, Achucarro Vivien, Kolthay-Kauzler Mónika), akiket Buday Ádám készített fel a versenyre.

Szívből gratulálunk a versenyzők eredményeihez!

Forrás: OEE

Szerző: Kovácsevics Pál, Hoczek László

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László