"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Magyar diák az YPEF nemzetközi tanulmányi verseny győztes csapatában

Magyar diák az YPEF nemzetközi tanulmányi verseny győztes csapatában

Lett, német és magyar tagú az a nemzetközi diákcsapat, amely a “Fiatalok Európa Erdeiben” (“Young People in European Forests”) tanulmányi verseny Lettországban megrendezett döntőjében az első helyezést megszerezte. A döntőben 12 ország vegyes nemzetiségű középiskolás diákcsapata mérte össze tudását, talpraesettségét és kreativitását.

A verseny első ízben 2010-ben került meghirdetésre. Célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék európai erdeit, természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket. Objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről, a fenntartható erdőgazdálkodás szükségességéről szűkebb környezetükben és európai léptékben egyaránt.

A megmérettetés nemzeti és nemzetközi fordulókból áll, arra a csatlakozott országok 2-3 fős csapatai jelentkezhettek. A nemzetközi döntőbe minden ország a legjobb csapatát delegálta. Idén Európa szerte mintegy 600 iskola, több mint 11 ezer diákja vett részt a versenysorozatban. Magyarországot a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola csapata képviselte. A csapat tagjai Pongrácz Flóra Adél, Szolnoki Anna, Váradi Eszter Anna diákok és felkészítő tanáruk Kiss Zsolt.

A versenyzés angol nyelven folyt. A diákoknak az európai erdőkről 40 kérdésből álló tesztet kellett megoldania, melyet erdei tájékozódási feladattal nehezíttek és játékos-logikai elemekkel kombináltak. Az erdei megmérettetést követően adott témában posztert kellet tervezni és arról előadást tartani, melyre eredményesen csak úgy készülhettek fel a csapatok, ha a különböző nemzetiségű diákok – az angol nyelvet aktívan használva – hatékonyan kommunikáltak.

A verseny nemzetközi döntőjén való részvétel az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetség Porgram   pályázatának támogatásával valósult meg.

EMMI

EMETNTP





Gratulálunk a magyar csapatnak!

További fotók és információk: http://ypef.eu/node  www.oee.hu

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: Kovácsevics Pál/YPEF IC

Hírszerkesztő: Túri János