2018. 09. 25. Ma Eufrozina, Kende névnapja van. Pontos idő: 22:41
Egyesületi hírek

Új elnököt választott az OEE Zalaegerszegi Helyi Csoport | 2018-01-25

Varga Istvánt delegálta a tagság a helyi szervezet vezetésére

Az erdőtörvény módosításairól hallgattak meg előadásokat, majd elnököt választottak tegnap az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportjának tagjai.

Nagy érdeklődés kísérte a programot, aminek első részében Nagy Frigyes Vince, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály Erdészeti Igazgatási Osztályának erdészeti szakmai referense tartott előadást az ágazati jogszabályok tavalyi változásairól.

Mint elhangzott, már a törvény 2009-es megszületésekor felmerültek szakmai javaslatok a változtatásokra. A jogszabály végül tavaly módosult, rendkívül hosszú előkészítő munka után.

A szakember bevezetőként elmondta, a jogszabály változtatásakor is szigorúan szem előtt tartották azokat az alapelveket, amelyek három fő szempontot vesznek alapul. Nem romolhat az erdő természetessége, az erdőterület ne csökkenjen, és az erdő teljesítse a vele szemben támasztott elvárásokat, rendeltetést, és mindez a tervszerű erdőgazdálkodás keretében történjen.

A módosítások technikai és tartalmi jellegűek voltak, s az adminisztrációs terhek csökkentését is szolgálták. Fontos változás ment végbe az erdő meghatározásában. A módosítás után az erdő egy nyilvántartásba vételi folyamat eredményeként kerül be az adattárba, amiben megkülönböztetnek erdőt, szabadrendelkezésű erdőt, külterületi fásítást, illetve fásszárú ültetvényt.

Rendezni kellett az erdőgazdálkodás gazdálkodási viszonyait, hiszen mint elhangzott, az országban van körülbelül 350 ezer hektár magánerdő, ami nem működik, 150 ezer hektárnyi a rendezetlen erdő, 120 ezer hektáron levő erdőről évek óta nem adtak be bejelentőt, vagy nincs is erdőgazdálkodója. Az erdei haszonvételek körében néhány újdonság került bevezetésre, ilyen a közjóléti szolgáltatás, az erdei forrásvíz hasznosításának szabályozása, és az erdei legeltetési tevékenység korlátozott lehetővé tétele.

Jagicza Attila, az OEE Erdőrendezési Szakosztályának titkára a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatairól szólt.

A gyűlésen időközi elnökválasztásra került sor. Mint a rendezvényt levezető Vissi Géza, a helyi csoport titkára bejelentette, a szervezet elnöki teendőit 2012 óta ellátó Józwiak Bernard lemondott választott tisztségéről. Megköszönték az ötéves eredményes tevékenységét, amivel a helyi csoport jó működéséhez, tartalmas, érdekes rendezvények szervezéséhez hozzájárult. A számára mindvégig fontos erdészeti egyesület egyik meghatározó értékét a leköszönő elnök az erdészek szakmai érdekképviseletében látja, s kiemelte, hogy a tagság jó baráti társaságot is alkot.

A tagok jelölése alapján Varga István magánerdő gazdálkodó agrármérnök neve került a szavazócédulákra, akit a 2018. december 31-én záruló ciklus hátralevő idejére választottak meg elnöknek, s jövőre tisztújítást kell tartani.

Új elnököt választott az OEE Zalaegerszegi Helyi Csoport
Forrás: zaol.hu
Szerző: Hajdu Péter
Fotók: Katona Tibor
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat