2018. 10. 15. Ma Teréz, Aranka névnapja van. Pontos idő: 19:14
Érdekességek,kitekintő

Az Év fájának gyógyítói | 2017-11-28

A Debreceni Egyetem kutatói mentették meg a 300 éves szelídgesztenye fát

A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatócsoportja mentette meg a kipusztulástól azt a több mint 300 éves zengővárkonyi szelídgesztenyefát, amit idén az Év Fájává választottak.

A debreceni kutatók az 1990-es évek közepén kezdték feltérképezni a szelídgesztenyéseket Sopron környékén, a Kőszegi-hegységben, Zala, Somogy és Baranya megyékben, valamint a Dunakanyarban és Észak-Magyarországon. Elsősorban az úgynevezett kéregrák betegség terjedését vizsgálták, illetve próbálták megállítani. Az Európába az 1940-es években behurcolt kórokozó gomba a szelídgesztenyék kérgének megbetegedését, ezáltal a beteg részek fölötti korona teljes és végleges elszáradását, rövid időn belül a fa teljes pusztulását okozza. A faj fennmaradása is veszélybe került Magyarországon a 2000-es évek elejére.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatócsoportja megállapította, hogy a termésmennyiség a tizedére esett vissza a fertőzés következtében, hatékony kémiai védekezési mód idős, termő korú fák esetében pedig nincs ellene.

- Olaszországban, illetve Svájcban fedeztek fel a múlt század 50-es éveiben egy biológiai módszert, amivel kezelhető a szelídgesztenyekór, kutatócsoportunk ezt adaptálta tulajdonképpen. Az eljárás lényege, hogy a gombát egy vírussal legyengítjük, aminek hatására a kórokozó elveszíti megbetegítő képességének jelentős részét. A gyógyulás első jelei a kezelést követő fél- egy éven belül észlelhetők – magyarázza Radócz László, a kutatócsoport vezetője, a DE MÉK Növényvédelmi Intézet docense.

A vizsgálat 2000 és 2003 között a pécsváradi-zengővárkonyi ősgesztenyésre is kiterjedt, az 50 hektáros területen mintegy 500 fát kezeltek a debreceni szakemberek. Köztük volt az a ma már több mint 300 éves, Zengővárkony határában álló példány is, amit 2017-ben az Év Fájává választottak az Ökotárs Alapítvány versenyén. A zsűri a benevezett 48 fa közül 13-at juttatott döntőbe, melyekre 18 ezer szavazat érkezett. A mindössze 400 lakosú mecseki falu, Zengővárkony jelöltje több mint 4000 szavazattal nyert.

Még a fertőzés korai stádiumában megkezdtük a kezelését. Ennek köszönhetően bár néhány ága leszáradt a betegség miatt, ma már a törzs és a fő ágak egészségesek, amik meghatározóak a túlélés szempontjából. Gyógyultnak nyilvánítottuk, de azért tovább monitorozzuk, mint minden vizsgálatba bevont példányunkat. Jó eséllyel még akár ugyanennyit is megélhet a zengővárkonyiak büszkesége, hiszen a szelídgesztenye az egyik leghosszabb élettartamú fafaj Európában. Olaszországban például dokumentáltan 900 évesnél idősebb példányok is találhatók – tette hozzá Radócz László.

Zengővárkony szelídgesztenyéje részt vesz jövő év elején az európai versenyben, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A jelöltre várhatóan február 1-je és 28-a között lehet majd szavazni.

A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatói közben folytatják a több mint másfél évtizede megkezdett munkát, a vizsgálatokat és a kezeléseket időközben már a határon túli területekre, Kárpátaljára, Erdélyre és a Felvidékre is kiterjesztették.


Az Év fájának gyógyítói
Forrás: UNIDEB
Fotók: UNIDEB
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt

Erdészek és természetvédők búcsúztatták Rakonczay Zoltánt | 2018-10-10

A Farkasréti temetőben helyezték nyugalomra Egyesületünk Tiszteletbeli Tagját


Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt

Egyre több erdészeti út nyílik meg a kerékpárosok előtt | 2018-10-11

12 km hosszú kerékpározásra alkalmas erdészeti utat adott át a Zalaerdő Zrt.


Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt.

Családbarát munkahely díjat nyert a Bakonyerdő Zrt. | 2018-10-11

Keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére


Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton

Több mint 2300 önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton | 2018-10-10

2045 település kap szociális tűzifát 3,4 Mrd forint értékben
Imperial22 futárszolgálat